kniga s kapacheta

Книга с капачета: защо избрахме този формат за „Спаси ме от боклука! Един домат разказва“

Дата:
Публикувано от:

„Спаси ме от боклука! Един домат разказва“ не само разказва важна история, но и насърчава децата да откриват и учат по интересен за тях начин.

През 2023 г. Мила Кръстева, основател на фондация „Mate Kitchen“ се свърза с нас с идеята да създем книга, която учи децата на отговорност към храната. Прегърнахме идеята, защото в издателство „Мармот“ вярваме, че книгите имат голямата сила да предават ценности.

Защо точно книга с капачета?

В началото на проекта „Спаси ме от боклука! Един домат разказва“ си поставихме за цел да създадем книга, която не просто разказва история, но и активно въвлича децата в темата за опазването на хранителните ресурси. Затова избрахме формат, който позволява на малките читатели не само да четат, но и да откриват сами информацията. Решихме да направим книга с капачета.

Капачетата като елемент от изданието добавят ново измерение към историята, като правят четенето интерактивно и ангажиращо. Всяко отделно разкрива нещо ново – факт, съвет или елемент от историята, който е от значение за разбирането на по-голямата картина. Така детето не просто следи сюжета, а активно участва в него.

„На българския пазар има много книги с капачета, но всички те са преводни и до момента не сме открили друга такава, създадена изцяло от български творци. Целият процес – от написването на историята през подредбата на информацията и визуалното представяне на текста до специфичната изработка на книжното тяло – беше предизвикателство. Поставихме си висока топка с формата на книгата и много се гордеем как успяхме да я видим и направим“, споделя Радостина Николова.

Предизвикателството от една страна е в това да намериш подходящ художник, който да се впусне в нещо, в което няма опит в България. От друга страна, в това да намериш печатница, която да може да го реализира, тъй като този вид книги изискват специални машини., допълва Николай Кънчовски.

 Защо създаването на капачетата е най-предизвикателната част  за илюстраторката на книгата,  Анна Цочева, можете да чуете и видите тук:

 Вярваме, че форматът с капачета прави темата за опазването на хранителните ресурси по-достъпна и интересна за децата. Сигурни сме, че „Спаси ме от боклука. Един домат разказва“ може да бъде полезен инструмент за възпитание и осъзнаване, който обединява родители и деца в обща кауза – отговорността към храната и планетата.

Проектът е финансиран и реализиран от „Mate Kitchen“ и Фондация „Mate Kitchen“, съвместно с издателство „Мармот“. Автор на книгата е Биляна Константинова, а Анна Цочева създава нейния визуален свят.

Повече за книгата можете да научите тук.

Тагове:

Напиши коментар

* Коментарите трябва да бъдат одобрени преди публикуване.