Как да учиш детето си на отговорно отношение към храната

Как да учиш детето си на отговорно отношение към храната

Дата:
Публикувано от:

Образователно издание с капачета разказва на децата за пътя на храната и отговорното отношение към нея.

Всяка година огромни количества храна се изхвърлят, въпреки че могат да бъдат използвани. Това не само разхищава ресурси, но и оказва негативно влияние върху околната среда.

Историята и посланията от книгата „Спаси ме от боклука. Един домат разказва“ се обръщат към децата като най-прекия и сигурен път към промяната. Предизвикателството пред теб, като родител, е да дадеш честен отговор на въпроса „Защо изхвърляме храна?“.

Ето няколко съвета как можеш да използваш книгата като инструмент за образователни и забавни моменти с детето си:

Четене и разговор

Прочетете историята заедно и провокирай детето си да се замисли какво е разбрало и научило. Разгледайте сцени, в които Матей се сблъсква с проблеми, свързани с изхвърлянето на храна, и обсъдете възможните решения. Помислете заедно какво може да се направи вкъщи или в детската градина, за да помогнете да спрете или намалите изхвърлянето на храна.

 

Ангажирай детето в домакинските задачи

Планирайте менюто заедно, обсъждайте какво ще купите и как да съхранявате продуктите правилно, за да избегнете развалянето им.

Гответе заедно

Това е чудесна възможност да покажеш на детето как да използва остатъците от храната и да готви с тях. Разказвай му за важността на разнообразието в храненето и как всеки продукт може да бъде използван по различни начини.

 

Интерактивни занимания

Включи интерактивни игри, в които детето се превръща в герой, спасява доматите и/или намира начини да намали изхвърлянето на храна.

Проследяване на пътя на храната

Дай на детето си задачи или проекти, които му позволяват да проследи пътя на храната. Заедно можете да посеете и да отгледате своите първи домати в саксия.

 

Бъди добрият пример

Вкъщи бъди добрият пример всеки ден, като пазаруваш разумно, съхраняваш правилно хранителните продукти и оползотворяваш ефективно остатъците.

Книгата „Спаси ме от боклука! Един домат разказва“ е проект, реализиран от „Mate Kitchen“ и Фондация „Mate Kitchen“, съвместно с издателство „Мармот“. Автор на текста е Биляна Константинова, а Анна Цочева създава нейния визуален свят.

Вярваме, че заедно можем да възпитаме бъдещо поколение, което мисли и действа с разум и грижа за нашия общ дом.



Тагове:

Напиши коментар

* Коментарите трябва да бъдат одобрени преди публикуване.