С мисъл за бъдещето

Книга с капачета за най-малките разказва за пътя на домата Матей от градината до... боклука. Дали децата ще пожелаят да го спасят, след като чуят неговата история? 

С мисъл за бъдещето

Книга с капачета за най-малките разказва за пътя на домата Матей от градината до... боклука. Дали децата ще пожелаят да го спасят?

Каузата

Официални данни показват, че всяко българско домакинство изхвърля по 26 кг храна годишно. Най-често в коша попадат плодовете и зеленчуците, а сред тях първи в негативната класация са доматите и бананите. Мисията на Фондация „Mate Kitchen“ е да промени отношението на обществото ни към храната. Малкият им, но сърцат екип работи усърдно в посока да преобърне нагласите спрямо разхищението на храна, като се пренасочат ресурсите в излишък към тези, които живеят в недостиг. 
Вярват, че заедно можем да повишим културата за взаимопомощ и споделяне на ресурсите. Страстта, с която ни разказаха за своята мисия, когато ни потърсиха за партньори, моментално ни докосна. Припознахме се напълно в техните думи, защото също като тях „знаем, че ще е трудно, но именно затова трябва да сме по-заедно от всеки друг път. Ние може и да не успеем да спасим света, но храната със сигурност ще го направи!" 
Ще ни последвате  ли в тази споделена кауза?

Разтвори от книгата

page2-openflaps
gardeningspread-flapsopen
garbagespread-flapsopen

За книгата

Книгата „Спаси ме от боклука! Един домат разказва“ дава честен отговор на въпроса „Защо изхвърляме храна?“. Тя поставя сериозно предизвикателство пред родителите, а именно да бъдат честни с децата си, когато разговарят по тази тема. С тази книга каним възрастните заедно с децата да открият как да направим така, че да изхвърляме по-малко храна у дома.
Смело може да заявим, че това е уникален за България проект.  Целият процес – от написването на историята през подредбата на информацията и визуалното представяне на текста посредством капачета, бе предизвикателство от полиграфическа гледна точка.  Книгата има художествена и нехудожествена част, което я прави подходяща за възраст от 4 до 8 години. 

Автори

Автори

4
Биляна Константинова
автор
Биляна има журналистически опит, обича да готви и обожава да работи с деца на различна възраст. Именно любимите и важни за нея неща я подтикват да адресира проблем, за който често не знаем как да говорим - отговорността към храната.
3
Анна Цочева 
илюстратор
Анна е художник, аниматор и преподавател в „Манга академия". Благодарение на богатия си опит в създаването на комикси, тя успява да доразкаже визуално историята на домата Матей по неповторим начин. Подобна книга с капачета е дебют и за нея като артист.
„Знаем колко трудно е да се промени нагласата на „възрастните“ и с каква категоричност те защитават своята истина за света, в който живеем. Именно затова се обърнахме към децата. Те са най-прекият и сигурен път към промяната заради чистотата, с която отсяват правилното от неправилното и изискват от нас, възрастните, да бъдем и да даваме най-доброто, на което сме способни“,
mkf-icon-lgreen

Мила Кръстева

Основател на Фондация „Mate kitchen"

„Когато Мила Кръстева се свърза с нас с идеята да създадем книга, която учи децата на отговорност към храната, това ни се стори предизвикателно, но и интересно. Темата ни е близка, защото вярваме, че с книгите можем да предаваме ценности на своите деца. А в случая това е добра възможност да говорим за отговорността като цяло."
yellow_circle_new_logo_6fd1bf7c-8c44-497c-8595-20e22bb3a7d4

Радостина Николова

издател, Издателство „Мармот"

Поръчай книгата 

Спаси ме от боклука

20.00 лв BGN
Save {price}%
Спаси ме от боклука
Спаси ме от боклука
Спаси ме от боклука
Спаси ме от боклука
Спаси ме от боклука
Спаси ме от боклука
Спаси ме от боклука
Спаси ме от боклука

Какво ще открие едно дете в книгата?

Доматът плод ли е или зеленчук?

Наричаме го зеленчук, но от научна гледна точка доматът е плод, защото има семенца и се ражда от цвета  на растението домат. Досещаш ли се за други такива?

Колко тежи най-големият домат на Земята?

Най-големият домат в света е отгледан през 1986 г. в американския щат Оклахома. Теглото му било 3,5 кг – колкото новородено бебе!

Знаеш ли колко вода пият доматите?

Един домат може да изпие повече от 100 чаши вода, докато расте! Водата го прави сочен, а слънцето – сладък!

Знаеш ли, че доматите ни правят по-здрави?

Ако ядеш домати всеки ден, ще имаш здрави зъбки и кости, мускулите ти ще бъдат силни и ще боледуваш по-рядко.

Знаеш ли, че семена от домати са летели в Космоса?

Американската космическа агенция НАСА провежда специална космическа програма, наречена „Доматосфера, в рамките на която семена от домати са били изпратени на борда на Международната космическа станция. След известен престой в Космоса те са върнати и  раздадени в училища. Децата ги засяват заедно със семена, които не са били. в Космоса, за да видят дали между тях има някакви разлики. Оказва се, че семената, които са били в Космоса, покълват по същия начин и със същата скорост както земните семена, само че са по-устойчиви. Освен това стръковете на „космическите“ домати стават по-високи.
Проектът е финансиран и реализиран от Мate Kitchen и Фондация Mate Kitchen съвмествно с издателство „Мармот" 
327335918_1097104148354414_5781077846399325146_n
mkf-icon-lgreen
yellow_circle_new_logo_6fd1bf7c-8c44-497c-8595-20e22bb3a7d4