Как и защо да четеш „Търси и намери“ книгите с твоето малко дете

Как и защо да четеш „Търси и намери“ книгите с твоето малко дете

Дата:
Публикувано от:

Книгите, пълни с предмети, действия и ситуации за откриване – обожаваме ги всички, без значението от това дали сме деца или възрастни. Те ни карат да играем и да си измисляме различни сюжети. 

Книгите, пълни с предмети, действия и ситуации за откриване – обожаваме ги всички, без значението от това дали сме деца или възрастни. Те ни карат да играем и да си измисляме различни сюжети. Привличат ни да се връщаме при тях, за да намираме всеки път нов и любопитен детайл.

Може би единственото по-хубаво нещо от това да разгръщаш този вид книги за лично удоволствие, е това да ги четеш заедно с детето си. Тогава те освен всичко друго се превръщат в повод за пълноценно прекарано споделено време и за откриване на цели светове.

Но от каква възраст можеш да включиш книгите с търсене на предмети в детското развитие и какво е полезно да знаеш за тях като родител?

Сред книгите с предмети и обекти за откриване има такива, които са създадени и съобразени с най-малките деца. Бебета и прохождащите „читатели“ до две години могат да учат с тях нови думи и да разпознават, посочават и назовават отделните предмети. За любопитните откриватели на 2-3+ години става възможно да правят връзки в отделни малки сцени, а по-късно и в цели истории.

Няколко примера с различни заглавия и формати за съответните възрастови категории, може да разгледаш тук:

  
Търси и намери – В детската градина - Издателство МармотТърси и намери - При животните - Издателство Мармот

Четенето като игра и книгите като любов

Една от причините да започнем издаването на поредицата „Търси и намери“, е че тя е подходяща за създаване на положително отношение към четенето от най- ранна възраст, защото дава интересен и вълнуващ опит на децата. Освен това, ежедневната рутина, която включвачетенето на глас от родителя, повторението и посочването, не само помага за развитието на речта и езика, но и създава уютна атмосфера, в която детето се чувства сигурно.

 

Водещата роля на родителя

Не изключено, преди твоето малко дете за започне да търси „кубчета за игра“ или „тротинетка“, както е посочено в книгата, която разгръщате заедно, да ти зададе десетки други въпроси, провокирани от това, което вижда. Прояви търпение, а ако владееш и следващото ниво – наслади се.
Не забравяй, че вглеждането в ежедневните сцени и обясняването на околния свят е истинско приключение, благодарение на което ние, като хора, разбираме по-добре света около себе си.

За да помогнеш на детето си да се ориентира сред всичко, което вижда, обяснявай му какво виждаш на всяка страница. Това постепенно ще обогатява речниковия му запас и ще развива неговата наблюдателност.

Самостоятелно разглеждане и „четене“ за най-малките

След многократното повтаряне на назоваване на предметите за търсене и
намиране, децата могат да проявят склонност да разгръщат и „четат“ сами своите „Търси и намери“ книги. Този процес е от изключително значение за изграждането на тяхната самостоятелност и умения за разбиране на текста. Когато малките читатели откриват отново различни неща на вече познатите им страници, те опознават усещането за успех. А това стимулира техните самочувствие и увереност.

Разгледай книгите от поредицата тук и намери заглавието, което е най-подходящо за твоето дете днес. Споделете заедно специалните си моменти и създайте хубави и важни и спомени, докато играете и учите.

Напиши коментар

* Коментарите трябва да бъдат одобрени преди публикуване.