За “Шантавѝя до шия”, която излиза през април

Нали знаете как има едни хора, които, като гледат, прочетат или им се случи нещо интересно, прибират си някъде спомена и като им потрябва -“хоп!”, той изскача с най-малките подробности?

Е, аз не съм от тях.

Тоест, няма да е изненадващо, ако ви кажа, че не си спомням повода, по който “Шантавѝя до шия” се появи като заигравка с думи. Помня само ситуацията. Тримата с дъщеря ми и съпруга ми се въртяхме из коридора. Трябваше да излизаме, но цареше обичайната суматоха, когато опитваш да тръгнеш нанякъде с малко дете, а 40 минути по-късно още си на вратата.

Нещо от разговора ни вероятно го е отключило, но по-важното е, че ме е споходил онзи специфичен импулс да си го запиша, който заработва в ключови ситуации, за да улови някоя идея, която се е шмугнала между другото я в разговор, я по време на сън, хранене, къпане или всякакви неочаквани места и ситуации.

Имам си записки и хрумки, с които мога да се разхождам месеци и години, докато за нещо ми потрябват. Така стана и с Шантавѝя. Надрасках го в бележника и се въртя с мен около година.

Един ден в началото на миналата година имах да пиша поредна задача за магистърската програма. Сега, задачата не беше в никакъв случай за детски разказ. Обаче, като седнах да пиша, изведнъж пак ме зачовърка същото това “Шантавѝядо шия”. Докато се усетя, думите облякоха образа на една възрастна жена, малко луда, малко страшна, малко сприхава и мистериозна.

А появи ли се образ, вече няма мърдане.

Образите задвижват като колело цялата история. Започнах да пиша кратка история. Но колкото и да се опитвах да го натикам в няколко листа (така че евентуално да покрие задачата за университета), не се получаваше. Зарязах го наникъде, за да се върна месеци по-късно отново към него. И знаете ли какво? Все пак се оказа, че е подходящо за университета, защото само след дни, ще се дипломирам с този роман.

Но първо ви оставям да почетете малко, а тепърва ще ви разказвам и още.

Присъединете се към групата ни във Facebook, защото само там първи ще може да видите части от книгата или да прочетете още новости около издателство Мармот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *