СКУЧНО ЛИ ТИ Е? НО ТОВА Е ЧУДЕСНО!

“Скучно ми е!”.

Надали съществува родител, който да не чува тези три думи поне веднъж на седмица. И да не настръхва от мисълта, че от него се “очаква да запълни тази скука.” И родителят наистина прави всичко по силите си. Измисля още и още активности, само и само да не чува повече онова натрапчиво “Скучно ми е!”.

Защото… нали така правят добрите родители?

Ами ако променим подхода?

Темата за скуката в днешния контекст на презадоволяване и изобилие от “неща за правене” ни замисли и решихме да зададем въпроса: „Полезна ли е или вредна скуката?“.

И тъй като темата е сериозна, се допитахме до специалисти в работата с деца, за да чуем тяхното мнение и да го споделим с вас: родителите. 

Време е да отпразнуваме другото лице на скуката – когато притихнали, с наострени сетива, откриваме света по друг начин.

ВДЪХНОВЕНИЕТО

Какво да я правим тази скука?

Росио Бонийя ни отвежда на пътешествие през един мързелив неделен следобед, в който на пръв поглед няма какво да се прави. Но на втори всичко е възможно!

Защото именно това е суперсилата на скуката. Тя ни помага да погледнем по необикновен начин и на най-обикновените неща и да отключим магията на креативността си.

“Скучно ли ти е, Мини Мони?” е в комплект с книга с активности “Да играем с Мини Мони”.

Мнението на специалистите

” Едно дете трябва да бъде оставено, за да завърши процесите, които преминават през него, независимо дали прави нещо или не. Детето не винаги има нужда от външни стимули или спомагателни материали. То прави неща, които са му емоционално интересни.”

Яна Алексиева, психолог

“На човек му е скучно, когато има много по-добро предложение в този момент. По-интересни неща са ти в главата и са доста по-привлекателни от заниманието в момента. Скуката е полезно нещо. Виждаш какво наистина ти се прави.”

Дарин Маджаров, предприемач, основател на Уча.се

Прочети цялото интервю тук

” Едно дете трябва да бъде оставено, за да завърши процесите, които преминават през него, независимо дали прави нещо или не. Детето невинаги има нужда от външни стимули или спомагателни материали. То прави неща, които са му емоционално интересни.”

Яна Алексиева, психолог, изпълнителен директор на “Асоциация родители”

Прочети цялото интервю тук

“Децата имат нужда от свое лично време и пространство. Те са отделни и самостоятелни личности. Със сигурност не се нуждаят от постоянен контрол и ангажираност. Вие нали не обичате постоянно да ви казват какво да правите?”

Александра Георгиева, педагог и писател

Прочети цялото интервю тук

” Това, което е наистина полезно за децата, са две неща: едното е умението да излизат от скуката – да инициират промяна сами, да открият нещо интересно за тях; другото е способността да останат потопени и ангажирани в дейност, която не е свръхстимулираща, а е по-спокойна и бавна.”

Надежда Маркова, психолог

Прочети цялото интервю тук

“Скуката ни прави по-изобретателни. Освен това ни стимулира да мислим, за да открием как да не скучаем. И двете умения са ключови за прогреса на човечеството.”

Валентина Стоева, фондация “Детски книги”, доктор по “Теория на четенето”

Прочети цялото интервю тук

” Това, което е наистина полезно за децата, са две неща: едното е умението да излизат от скуката – да инициират промяна сами, да открият нещо интересно за тях; другото е способността да останат потопени и ангажирани в дейност, която не е свръхстимулираща, а е по-спокойна и бавна. “

Надежда Маркова, психолог

Прочети цялото интервю тук