Честит рожден ден, мотове! Ново начало с Издателство “Мармот”

Вчера на 27.10 отпразнувахме петия рожден ден на мотовете и обявихме официално, че се ребрандираме на издателство “Мармот”.

Когато започвахме преди 5 години без никакво ноухау за това как се издава книга и какъв е пазарът, бяхме въоръжени само с една романтична идея, че искаме да разходим мотовете извън дома. Нямахме никаква представа какво точно да очакваме, но за това пък инвестирахме всичките си спестявания.

Предприехме по пътя на самоиздаването без да подозираме колко безсънни нощи и лишения, труд и нерви ще ни коства това. Може би, ако знаехме, надали бихме се хвърлили толкова самоотвержено в тази мисия. А може би пак щяхме.

Защото по пътя срещнахме много нови приятели, съмишленици, партньори. Винаги ще сме им благодарни за подкрепата и в трудните, и в хубавите моменти. Без тях и без любовта на верните читатели, които обикнаха героите от книгите ни, вероятно щяхме да се предадем след втората или най-много третата книга.

Самоиздаването беше и все още е голямо приключение, но то ни даде ужасно много нови знания – технологични, финансови, дипломатични. Усвоихме всякакъв вид преговори и научихме много от редакторите, илюстраторите, коректорите и всички останали, с които работим и до днес.

Дълъг път беше, който започна на шега, но когато мотовете веднъж преправиха път за всички останали герои и образи, се случи така, че вече не беше просто една книга. Книгите станаха повече, героите се умножиха.

Затова тази година решихме да направим подарък на мотовете и на техните приятели – нов сайт, за който си мечтая вече повече от година, но на никого не мога да обясня какво точно искам. Започнах го това лято, лека полека, ден по ден. Учех се в движение, радвах се страшно много на всяка нова готова страничка. И накрая успях да го построя с жокер помощ от приятел там, където ми беше най-трудно.

Избрахме точно “Мармот” – очевидно защото съдържа думата Мот, но от друга страна, защото носи наши букви – М е от Емили, А е от Андрей, а Р е от мен. Това е семейно издателство и затова заслужава да е кръстено на нас.

Освен личните ни проекти, които публикувахме досега, най-после ще започнем да издаваме и книгите, които са ни привлекли през годините. Това ще е съвременна детска литература – българска или преводна, която сме обикнали по една или друга причина.

Няма да бълваме по десетки книги на година. Първо, защото нямаме капацитета за това и второ, защото мислим, че всяка книга заслужава специално внимание, любов и грижа.

Може би затова отказахме да работим с издателството, което пожела да издаде първата ни книга, преди 5 години. Обясниха ни, че нямат ресурса да обръщат специално внимание на всяка книга, която издават. Не виждаха смисъл в идеята ни да си направим сайт и дори фейсбук страница.

И тогава, и днес, нашата логика продължава да бъде, че всяка книга, която влиза в нечие издателско портфолио, трябва да получи точно толкова отношение, колкото и всички останали книги. Попълването на един книжен фонд на всяка цена няма да е това, което ще целим. Считайте го за обещание, а обещанието си е обещание!

Благодаря още веднъж на всички, които споделиха празника ни.

По-долу може да видите и кратко видео от мястото на събитието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *