легенда за танцуващото драконче

Силно вярваме, че интересът към танца и желанието за движение е начин за изразяване у децата. Чрез него те добиват увереност и самочувствие, но и неусетно изграждат усет към културата, възпитават вкус и принадлежност.

Именно затова с готовност прегърнахме идеята на Моварте и децата от училище Денс Стейшън, които се вдъхновиха от книгите за Дракончто Ринти на Доника Ризова и пожелаха да претворят приключенията на Грег и Ринти в танц. Техният спектакъл с авторска хореография среща танц и литература по приказен начин и вдъхновява децата да творят, фантазират и мечтаят.

Танцът “Легенда за танцуващото драконче” разказва за битката между двата Ордена – този на кралете и този на драконите. Видеото е заснето в замъка Равадиново и стария град в Созопол. Приятно гледане!

Очаквайте премиерата на видеото тук на 30.09.2023 г.

 
 

вдъхновението

Вдъхновението за създаването на този танц е книгата на Доника Ризова “Дракончето Ринти и Орденът на кралете”. У него има нужната динамика и приказност, а текстът, когато е написан на език, близък до децата, успява да ги въвлече в един фантазиен свят, където няма невъзможни неща. Те се учат чрез съпреживяване, откривателстват, пътуват и изследват. Това ги развива и обогатява, провокира ги да мислят нестандартно и да бъдат отворени за различна култура и взаимодействие.

разгледай книгите

организатори

“Копнеем децата, които обичат танца, да открият красотата в литературата, и се надяваме тези, чиято страст са книгите, да откриват красотата на танца. Предизвикателството беше голямо за всички ни, защото тези деца са състезатели по танци, печелили квалификации от редица международни състезания. Те за първи път обаче правят хореография за пред камера, имат актьорска игра и бойни сцени със специфична техника.”

Боряна Нинова, хореограф

“Копнеем децата, които обичат танца, да открият красотата в литературата, и се надяваме тези, чиято страст са книгите, да откриват красотата на танца. Предизвикателството беше голямо за всички ни, защото тези деца са състезатели по танци, печелили квалификации от редица международни състезания. Те за първи път обаче правят хореография за пред камера, имат актьорска игра и бойни сцени със специфична техника.”

Боряна Нинова, хореограф

Да създаваш, вдъхновен от магията на книгите и историите в тях, е вълшебство. Ето защо проектът “Легенда за танцуващото драконче” е толкова специален – защото можем да усетим силата на книгите, музиката, танцът и детската вяра в чудеса и в това, че всичко е възможно –  на едно място. Децата бяха истински герои в изработването на бойните сцени и каскади, а за нас като хореографи бе удоволствие да сме част от проекта, за което благодарим на “Мармот” и Доника за доверието

Ралица Мерджанова, хореограф

“Очарована съм от начина, по който децата успяха да вникнат в историята, да я заобичат и изтанцуват по толкова вълшебен начин. Благодарна съм на Боряна, която ни потърси да си партнираме по този проект и вярвам, че той тепърва ще радва и вдъхновява и още деца.”

Радостина Николова, издател “Мармот”

“Да видиш героите си оживяли чрез магията на танца и музиката, това наистина е вълшебство. Изкуствата се преплитат в този проект и създават изключително въздействащи картини. Емоция без аналог!”

Доника Ризова, автор на книгите за Дракончето Ринти

“Очарована съм от начина, по който децата успяха да вникнат в историята, да я заобичат и изтанцуват по толкова вълшебен начин. Благодарна съм на Боряна, която ни потърси да си партнираме по този проект и вярвам, че той тепърва ще радва и вдъхновява и още деца.”

Радостина Николова, издател “Мармот”

 

галерия

 
Танцовото видео е реализирано с децата от танцово училище Денс Стейшън – Моварте кидс:
 
Адрияна Нинова, Александра Варева, Константин Георгиев, Андрей Топалов, Ясен Николов, Изабела Симеонова, Виктория Петрова, Доротея Митева, Преслава Георгиева, Жива Ненчева, София Ешпекова, Ралица Георгиева, Ралица Варева, Мария Русинова, Михаела Ангелова, Елиа Донкова.
 
ЕКИП ПРОЕКТ:
 
Боряна Нинова – ръководител и хореограф
Ралица Мерджанова – хореограф
Емил Видев – каскади и бойни сцени
Доника Ризова – автор на книгите “Дракончето Ринти” и “Дракончето Ринти и Орденът на кралете”
Радостина Николова – координатор Издателство “Мармот”
Ангел Ковачев – композитор музика
Николай Нинов – режисьор монтаж и постпродукция
Плам Мирчева – оператор
Тодор Янкулов и Михаела Павлова – актьори (VO)
 
 

пАРТНЬОРИ