Оставете децата да скучаят

Време е да оставиш детето си спокойно да съзерцава в една точка, да лежи дълго на дивана или да не прави абсолютно нищо. Накратко – остави го да скучае, а ти си отдъхни. 

Скуката не е нещо лошо.

Дори напротив – педагози и психолози твърдят, че тя е забавна. Според експертите скуката допринася за ранното интелектуално и емоционално развитие на твоето дете.

„Тя е сложен процес на самовглъбяване и на концентрация. Едно дете трябва да бъде оставено, за да завърши процесите, които преминават през него, независимо дали прави нещо или не. Детето не винаги има нужда от външни стимули или спомагателни материали, то прави неща, които са му емоционално интересни.“ – разкрива детският психолог  Яна Алексиева.

Психологът Джон Истууд от Йоркския университет, един от първите изследователи в тази област, твърди, че именно скуката е искрата, която отключва креативността при децата. Когато мозъкът е отпуснат и умът блуждае, тогава се активират социалните и творческите процеси. По този начин децата измислят нещо ново, хрумват им идеи, които не са откривали досега. Процесът е вълнуващ и за самите тях. Дава им предимство да развият своите социални умения, да изградят личността си, да следват собствените си интереси. Когато на децата им е скучно, те могат да изобретят нещо интересно, да създадат своя собствена идея. Скуката развива творческия потенциал  на децата, защото им позволява да погледнат различни ъгълчета вътре в себе си. Тя отключва креативност в най-ранна детска възраст.

Скуката при децата е момент на самовглъбяване, от който те се нуждаят.

Специалисти, включително и невролози, изразяват обществена загриженост, че децата нямат време за скука или казано по друг начин – почивка. Съвременното дете получава постоянни външни стимули от електронни устройства, текстови съобщения и видеоклипове. В стремежа на родителите детето да бъде добре развито, те създават ежедневна програма, включваща различни дейности като спорт, тренировки, уроци, танци и други. Много важно е тази програма да бъде балансирана и да не убива самостоятелността на детето, като изгражда навика да очаква някой да го забавлява. При скуката то само търси идеите си. Важно е детето да бъде инициатор на собствените си действия – твърди световноизвестната педагожка Мария Монтесори. 

Фотография: http://innovativeteachers.eu/gallery_bg/

Психологът Яна Алексиева споделя,

че скуката ражда умението на децата да фантазират, да се самовглъбяват, да бъдат наясно какви процеси се случват около тях. Тя е вътрешен процес на осъзнаване. Според нея едно дете прави неща, които са му емоционално интересни и не е задължително да има външни стимули или спомагателни материали. Ето защо скуката може да бъде много полезна. Остави детето си да бъде откривател на собствения си свят, само да създава шедьоври, да се впуска в приключенията на своето безкрайно въображение. Книгата „Скучно ли ти е, Минимони?“ ще бъде твой безценен помощник в това начинание. Прочети я заедно с твоето дете и го остави само да намери таланта си и да отключи своите неподозирани умения.

ИЗТОЧНИЦИ:

Доклад на Джон Йистуд: The Unengaged Mind: Defining Boredom in Terms of Attention, September 2012, Perspectives on Psychological Science,

Project: definition of boredom

https://www.researchgate.net/publication/230801476_The_Unengaged_Mind_Defining_Boredom_in_Terms_of_Attention

Разговор (интервю) с Яна Алексиева

Поръчай комплекта от тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *