Национална награда „Бисерче вълшебно“ и книгите на изд. „Мармот“

Националната награда “Бисерче вълшебно е първата награда в България за съвременни детски книги, в която гласуват само деца. Името ѝ дава приказката “Пук!” на Валери Петров, в която малката Лили търси вълшебно бисерче, имащо силата да прави хората по-добри.

Свети във морето
На детските игри
Бисерче, което
Ни прави по-добри.

Валери Петров, “Пук!”

Наградата, чието първо издание е през 2013 г., се организира от Фондация за насърчаване на четенето „Детски книги“. Фондацията е поставила за своя цел намаляването на функционалната неграмотност сред децата в България. Тя помага на родители и учители да отглеждат четящи деца, да възпитават тяхната любов и страст към книгите.

Интересният формат на наградата позволява на децата сами да избират своите любими съвременни автори и да гласуват за тях. Номинираните заглавия са сред най-добрите издателски проекти за изминалата календарна година, а гласуването се провежда онлайн на сайта на “Бисерче вълшебно”. То може да бъде както индивидуално, така и колективно.

Индивидуалното гласуване дава възможност на децата да развият активно читателско мнение. Формата за гласуване ги насърчава да споделят и защо гласуват за определено заглавие. Колективното гласуване улеснява работата на учителите при насърчаване на четенето в своите класове. Учители или библиотекари попълват таблици с отговори от класове, което провокира на учениците да говорят за книгите и героите им. В таблиците, които учителите и библиотекарите попълват, се включват имената на читателите и техният индивидуален избор за любима книга.

Сред основните цели на наградата е подкрепата на издаването на съвременни заглавия, съответстващи на световните тенденции в развитието на детско–юношеската литература.

Като издателство, което обича децата и книгите, “Мармот” се стреми винаги да издава книги, които да носят щастие на читателите. Детската писателка Радостина Николова, съосновател на издателството, е трикратен носител на наградата.

Първата книга от поредицата “Приключенията на мотовете”, “Здравей, ново утре!” на Радостина Николова, печели приза в категорията за читатели между пет и седем години преди шест години. Друга книга на авторката – “Моите красиви рога”, отново с илюстрации от Мелина-Елина Бондокова, грабва наградата в категория “Мечтатели (9-11г)” през 2017 г. Миналата година, бъдещите читатели с мнение отново наградиха Радостина, този път за книгата ѝ “Кико без крила”.

В тазгодишното издание на наградата са номинирани три от заглавията на изд. “Мармот”. Картинната книга“Кой вдига врява?” от Пола Шер и Стан Мак се състезава в категория “Откриватели (5 – 7 г.)”. Четвъртата книга от поредицата за приключенията на мотовете – “Вълшебникът се смее последен” – се бори за любовта на читателите в категорията “Изследователи (8 – 10 г.)”, а друг творчески проект на Радостина Николова – “Шантавùя до шия” – е номиниран в “Мечтатели (11 – 13 г.)”.

За да се включите в гласуването за наградата “Бисерче вълшебно” и да покажете любовта си към книгите на изд. “Мармот” – последвайте линковете за гласуване.

Гласувай за картинната книга “Кой вдига врява?” тук 

Гласувай за книгата “Вълшебникът се смее последентук

Гласувай за книгата “Шантавùя до Шия” тук 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *