В гардероба при мотовете

img1„Приключенията на Мотовете“ е съвсем новичка детска книжка, току-що показала срамежливо корицата си зад врата на един гардероб. „Гардероб ли?“ – ще попитате вие и ще си помислите, че сериозно съм се объркала, но не съм. Просто мотовете живеят там, а моят собствен домашен мот в момента се крие зад вратата на този гардероб и чете книжката с огромен интерес. От време на време попръцква от вълнение, защото това е характерно за малките пухкави същества, които често остават невидими за нас, хората.

Първата книга на Радостина Николова е страшно симпатична и съм сигурна, че ще стане любима книжка на най-малките. Още от самата идея за нейното създаване, всичко се случва с любов и много въображение и това личи на всяка страница.

Мотовете са пухкави и добронамерени същества, а едната им ръчичка всъщност е остра щипка. Авторката споделя, че съпругът и е човекът, който измисля тези приказни същества и ѝ разказва много приключения, свързани с тях. Хрумва ми как някоя сутрин Радостина отваря гардероба си и с почуда забелязва малка дупчица в любимия си кашмирен пуловер. Тогава съпругът ѝ казва: „Ооо, това е дело на мот. Много се е развълнувал и е най-вероятно е щипнал пуловера, докато е сънувал някакъв много интересен сън„. 🙂

008

Авторката обаче си е казала, че мотовете могат много, много повече от това да щипват кашмирени пуловери и в своята книга им поверява отговорната задача да върнат изчезналото от домовете на хората щастие. Това е сериозна задача, която изисква огромна и заплетена организация, но ако искате да разберете дали мотовете са достатъчно храбри, за да се справят с нея, и дали някой няма да осуети плановете им, трябва да прочетете цялата история! Самото четене ще е много приятно, защото страниците са пълни с прекрасните картинки на Мелина-Елина Бондикова. Не мога да си представя по-симпатични мотове от тези, излезли под нейната четка!

Току-що моят домашен мот прочете книжката. Каза ми, че страшно много иска да се запознае с авторката и да си вземе автограф, така че на 10-и октомври, четвъртък, от 19:00 заедно с него ще отидем в книжен център „Грийнуич„, където ще се състои премиерата на „Приключенията на мотовете„. Опс, чух някой да попръцва от вълнение… 🙂

Публикувано от Девора, bibliotekata.wordpress.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *