Мотовете на Радостина Николова оживяват на театралната сцена

Мотовете на Радостина Николова оживяват на театралната сцена

Мотовете на Радостина Николова оживяват на театралната сцена

Вълнуващи експерименти очароваха децата
на премиерата на “Вълшебникът се смее последен”

С научни експерименти за деца и най-горещите новини около “Приключенията на мотовете” на издателство „Мармот” бе представена четвъртата книга от поредицата – „Вълшебникът се смее последен”. Готви се театрална постановка, вдъхновена от мотовете, плюшените играчки с героите ще бъдат в България съвсем скоро, а вече и трите части от поредицата за пухкавите литературни герои са достъпни за слушане в платформата за аудиокниги Storytel.

Радостина Николова, съосновател на „Мармот” и съавтор на поредицата за мотовете, разказа за бъдещите проекти  на издателството и за изминалите четири години от излизането на предпоследната част.

“През тези четири години проведохме над сто срещи с деца из цялата страна. Немалко срещи се случиха и извън България. Най-вълнуващото пътешествие на мотовете беше до Китай, където поредицата беше публикувана през 2018 г. и за по-малко от шест месеца се продадоха 50 хиляди копия”, каза Николова.

Тя обяви и че след многобройни запитвания за плюшени играчки мотове, до около два месеца малките пухени създания Мукс и Пагу ще се появят “от плът и кръв” и ще могат да бъдат закупени от сайта на изд. „Мармот”.

Сред гостите на премиерата беше актрисата Йоанна Темелкова, с чийто глас може да чуете първите три части от “Приключенията на мотовете” и специалното издание “Коледни вулнения в света на мотовете” в платформата за електронни и аудиокниги Storytel. Тя ще участва и в друг специален проект, вдъхновен от мотовете. Заедно с Мирена Керезова, създател и главен редактор на първия в България информационен сайт за театър – LoveTheater.bg, подготвят театрална постановка.

“До края на годината ще имаме удоволствието да ви поканим на детско театрално представление, което имаме амбицията да превърнем в голямо събитие. Влагаме цялата си любов и вярваме, че ще се получи нещо невиждано за България”, каза Йоанна Темелкова.

Един от основните вдъхновители и съавтор на поредицата за  мотовете Андрей Михов също излезе на сцената до своята съпруга Радостина Николова, заедно с дъщеря им Емили.

“С Ради си бяхме говорили, че четвъртата част от поредицата ще е по-различна от останалите и така се роди идеята за Вълшебника. Надявам се да се забавлявате да я четете така, както ние се забавлявахме да я пишем”, сподели той.

Илюстраторката на поредицата Мелина-Елина Бондокова, която авторката нарече “третото колело, което задвижва целия проект”, също се включи в специалната вечер. Тя беше записала поздравително видео за премиерата на „Вълшебникът се смее последен”, в която мотовете оживяват под четката ѝ.

Златина Димитрова, консултант на книгата “Шантавѝя до шия” от Радостина Николова и съосновател на “Корпус за бързо гърмене”, забавлява децата на събитието, като им показа нагледно магията на науката, защото често в живота наричаме магия точно онова, за което нямаме обяснение.

„Мармот“ е семейно издателство за детска литература, което търси и налага заглавия извън задължителната литература или класическите произведения, по-близки до съвременното дете, съобразени с неговата чувствителност и начин, по който възприема и обработва информацията.

Снимки от премиерата можете да видите в галерията.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest