„Моите красиви рога” от Радостина Николова, с илюстрации от Мелина-Елина Бондокова

Списъкът с неща за четене е от дълъг предълъг, но когато се появи новата книжка на Радостина Николова – няма как, ще трябва да пререди опашката! Любопитството на целия екип е огромно, не само защото сме големи фенове на пухкавите мотове, но и защото сега за първи път Радост е решила да се откъсне от техния свят и да ни разкаже история с различни, нови герои.

Да се впуснеш в писането за деца си е голямо приключение, което изисква доста смелост. Първо, защото няма по честна и откровена аудитория от децата, и ако не дай си Боже написаното не им се хареса, критиката ще е директна и безкомпромисна. Второ, защото за всеки млад автор началото е трудно, особено ако става дума за детска литература, и то в пазарна среда, подобна на нашата. Радост явно има изобилие от смелост обаче, защото не само че утвърди своите шарени мотчета като любимци на децата, но и го направи като независим автор, без подкрепата на мастито издателство или разпространителска верига зад гърба си.

mot7

И след като книжките за рунтавелковците с рачешки щипки вместо лява лапичка се оказаха такъв хит и имат потенциал да се превърнат в мултимедиен франчайз (представяте ли си, плюшени мотове, настолни и мобилни игри…), много хора на мястото на Радост биха се придържали към пътеката, която са си отъпкали. Децата с радост биха приветствали още мотовски приключения, така че, защо да не им ги дадем, нали? Комфортът на сигурния успех определено е привлекателен…

Но Радост решава да изненада почитателите си с нещо съвсем ново! Така че, ето ги „Моите красиви рога”!

roga1.PNG

Я се вгледайте малко по-внимателно в корицата обаче! Хммм… „Рога”? Тук рогът май е само един!

И наистина, „Моите красиви рога” е името, с което еленчето Ву (на галено от Вундаба) е дало на самотното рогче, красящо главата му. Естествено, в очите на стадото това е куриоз, едва ли не недъг, достоен за подигравки. Но Ву е над тези неща, и толкова по-добре!

roga2.PNG

Макар и суетен бъбривко, Ву все пак е голям симпатяга и демонстрира завидна сила на характера. Вместо да направи всичко възможно да се слее с останалите, той прегръща ролята си на „различния” и поема по свой път. Но да следваш пътя си без компания може да се окаже трудна и самотна задача. Ву обаче няма да е сам за дълго! Към него се присъединяват калинката Винсент и лястовичката Констанс. Вижте ги кацнали върху рогчето му на корицата. А какво става по-нататък? Е, хайде да не издаваме прекалено много! Ще прочетете сами! 🙂

roga4.PNG

Историята ни учи, че всеки трябва да приема и обича себе си такъв, какъвто е. Това е разказ за приятелство и толерантност. За посланията на приказката бихме могли да кажем, че са едновременно вечни и общочовешки, но също така са и по-актуални от всякога и идват тъкмо на време.

roga3.PNG

Голямо браво и за приказните илюстрации на Мелина-Елина Бондокова! Вижда се, че не само Радост се е развила като творец от последната книжка насам! Със свой свобствен стил те придават на изданието много чар и индивидуалност. Всъщност, от тях би излязла и страхотна серия поздравителни картички!

И в този ред на мисли, книжка с главен герой еленче идеално пасва на сезона и наближаващите празници! „Моите красиви рога” би бил чудесен (и преди всичко смислен!) коледен подарък. Да не пропуснем да отбележим и че от покупката на всяка книжка 1 лев отива за помощ на семейства в нужда, така че – подаръкът е двоен!

roga.PNG

Книжката можете да разгледате и поръчате тук.

Не пропускайте да наваксате и с нашите публикации за Радостина Николова и нейните книжки!

А колегите от „Аз чета” са ви приготвили цял куп интересни публикации, от които ще научите още повече за проекта!

Представяне на „Моите красиви рога” (видео)

Интервю с Радостина Николова

И разширен откъс от книгата.

Ревюто е публикувано на сайта knijnikrile.wordpress.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *