Матея, която нарисува Кико: “Леко му завиждам за безкрайната енергия за игра и подскачане”

Когато завърших последната чернова на “Кико без крила”, все още не бях мислила сериозно кой ще го нарисува, когато близка приятелка ми спомена за Матея. Веднага влязох да я потърся и открих у рисунките й онова, което беше водещо за мен – те не просто илюстрираха история, а я разказваха. 

Доверих се на интуицията си и тя не ме подведе за пореден път. Така стана и с Мелина-Елина, която нарисува мотовете и елена Вундаба.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

За една картинна книга е изключително важно да попадне илюстратор, който ще съумее да доразвие историята със своя почерк. Практически така Матея стана съавтор. 

Рисунките и се нагодиха към текста, а текстът се нагоди към рисунките й. Това беше много весела игра, от която се родиха живи образи. Без тази химия между автор и илюстратор, нямаше как да се получи синхрон и в книгата. 

И понеже не искам да я пазя само за себе си, това е едно кратко интервю с нея, от което да научите повече за мотивацията й да се впусне в общото ни приключение.

1. Коя е Матея и защо рисува?

Матея е детски илюстратор, с други думи казано едно мълчаливо човече, което говори с рисунки. Рисува, за да си остане в световете на въображаемите пространства.

2. Кога и как откри, че искаш да рисуваш и че това ще е твоето нещо?

Вероятно това е едно от нещата, които откриваш на 3, драскайки с пастели и просто продължаваш да го правиш в по-осъзната форма ( или само така си мислиш) . От друга страна родителите ми много често играеха с мен под формата на истории, които ми рисуваха или с изрязани кукли от хартия.

 3

3. Какво търсиш в една детска книга?

В една детска книга търся провокация на въображението и детайли от всякакъв характер. Забавляват ме книгите за деца, които плашат по забавен начин с добродушни злодеи примерно.

4. Къде откриваш вдъхновение?

Обичам да слушам музика, но най-вече обичам къмпингуването, пътуването и всякакви форми на приключенстване. Това е двигателят за бъдещи илюстрации.

4. Къде те срещна Кико?

Кико дойде и размаха опашка в един мрачен ден, допря нос до мен и ме помоли да нарисувам темпераментния му нрав и симпатичен облик.

5.Как се оформи в главата ти и какво иска да ни каже според теб?

Кико доби форма веднага след като последва един много жив текст и с помощта на един джак ръсел, който познавам, с енергична опашка и големи своенравни уши. Но тя е лошият близнак на Кико, тъй като е доста зла към чайки, а представям си какво би изпитвала към гъските от книжката. Може би Кико иска да ни каже, че всичко е наред, дори да не изглежда така, просто трябва да бъдеш себе си и ще стигнеш до правилното решение.

1

6. Какво би му пожелала?

Бих му пожелала големи крила, с които да лети към своите детски читатели и много пакостливи възможности за игра.

5. А какво би пожелала на себе си?

На себе си бих пожелала да се срещам с още герои като Кико, за да нарисувам тяхната история. И леко му завиждам за безкрайната енергия за игра и подскачане.

2

Научи още за книгата “Кико без крила” или поръчай с автограф тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *