Как „Кой вдига врява?“ стигна до детските сърца

Как „Кой вдига врява?“ стигна до детските сърца

Как „Кой вдига врява?“ стигна до детските сърца

Завършила училище за приложни изкуства, през 1970 г. Пола Шер се мести в Ню Йорк и написва своята първа и единствена детска книга – „Кой вдига вярва?“. Публикувана е от Pantheon през 1973 г. и разказва историята на група животни, които обитават шест апартамента в червена къщичка на ул. “Червенушка” 8. Несгодите на междусъседския живот са представени с помощта на цветни илюстрации, дело на Стан Мак.

Да живееш в хармония със съседите си е предизвикателство, когато си мечка в подготвка за своя зимен сън в Ню Йорк. От танцуващи кенгурута до пеещи котки, „Кой вдига врява?“ показва на децата как животните (и хората) могат да работят заедно, за да преодолеят различията си и да съществуват в разбирателство.

Сюжетът на книгата напомня на пъзел, в който г-н Бухал, в качеството си на управител, подрежда съседите в търсене на баланс.

Пола Шер определя „Кой вдига врява?“ като своя първи самостоятелен творчески проект. Завършила е Tyler School of Art във Филаделфия и иска да бъде илюстратор на детски книги. По съвет на редактор в Doubleday, за да може да илюстрира, тя пише своя собствена история. Вдъхновена от собствените си преживявания като наемател в Ню Йорк, тя разказва за несгодите на наемателите в шестте апартамента на ул. “Червенушка” 8.

Невниманието на редакторите от Doubleday води до изчезването на оригиналните текст и илюстрации на книгата. Половин година по-късно, Шер работи в Random House, където колега ѝ е Стан Мак. Той се заинтригува от идеята ѝ за детска книга и предлага да направи илюстрациите към нея и да намери издател. „Кой вдига врява?“ спечелва публиката и се преиздава вече повече от четиресет години.

Шер вярва, че голяма част от успеха на книгата се дължи на илюстрациите на Мак, който е утвърден карикатурист. След Random House, Мак продължава кариерата си в The Village Voice, а след това и като редактор в The New York Times. Негова е заслугата за възраждането на Бруклин и популяризирането на хипстър стила в Ню Йорк.

Макар Пола и Стан да не работят в една и съща компания, а Шер открито да признава, че няма да напише друга детска книга, успехите на “Кой вдига врява?” продължават да събират старите колеги и да им припомнят за техните първи стъпки в книгоиздаването и живота като възрастен.

“Кой вдига врява? е включена в специалните ни февруарски предложения – „Комплект за малки мармоти“ и „Супер комплект за малки мармоти“. Можете да я поръчате и отделно тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest