Как “Кой вдига врява?” стигна до детските сърца

Завършила училище за приложни изкуства, през 1970 г. Пола Шер се мести в Ню Йорк и написва своята първа и единствена детска книга – „Кой вдига вярва?“. Публикувана е от Pantheon през 1973 г. и разказва историята на група животни, които обитават шест апартамента в червена къщичка на ул. “Червенушка” 8. Несгодите на междусъседския живот са представени с помощта на цветни илюстрации, дело на Стан Мак.

Да живееш в хармония със съседите си е предизвикателство, когато си мечка в подготвка за своя зимен сън в Ню Йорк. От танцуващи кенгурута до пеещи котки, „Кой вдига врява?“ показва на децата как животните (и хората) могат да работят заедно, за да преодолеят различията си и да съществуват в разбирателство.

Сюжетът на книгата напомня на пъзел, в който г-н Бухал, в качеството си на управител, подрежда съседите в търсене на баланс.

Пола Шер определя „Кой вдига врява?“ като своя първи самостоятелен творчески проект. Завършила е Tyler School of Art във Филаделфия и иска да бъде илюстратор на детски книги. По съвет на редактор в Doubleday, за да може да илюстрира, тя пише своя собствена история. Вдъхновена от собствените си преживявания като наемател в Ню Йорк, тя разказва за несгодите на наемателите в шестте апартамента на ул. “Червенушка” 8.

Невниманието на редакторите от Doubleday води до изчезването на оригиналните текст и илюстрации на книгата. Половин година по-късно, Шер работи в Random House, където колега ѝ е Стан Мак. Той се заинтригува от идеята ѝ за детска книга и предлага да направи илюстрациите към нея и да намери издател. „Кой вдига врява?“ спечелва публиката и се преиздава вече повече от четиресет години.

Шер вярва, че голяма част от успеха на книгата се дължи на илюстрациите на Мак, който е утвърден карикатурист. След Random House, Мак продължава кариерата си в The Village Voice, а след това и като редактор в The New York Times. Негова е заслугата за възраждането на Бруклин и популяризирането на хипстър стила в Ню Йорк.

Макар Пола и Стан да не работят в една и съща компания, а Шер открито да признава, че няма да напише друга детска книга, успехите на “Кой вдига врява?” продължават да събират старите колеги и да им припомнят за техните първи стъпки в книгоиздаването и живота като възрастен.

“Кой вдига врява? е включена в специалните ни февруарски предложения – “Комплект за малки мармоти” и “Супер комплект за малки мармоти”. Можете да я поръчате и отделно тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *