Йоанна Темелкова: Огромна отговорност е да озвучиш мотовете

От няколко седмици насам всички малки и големи почитатели на пухкавите герои на Радостина Николова (о, не само мотовете, но и модовете имат почитатели, не се съмнявайте!) от поредицата “Приключенията на мотовете” могат да се насладят на книгите в аудиоформат в платформата Storytel. Чаровният глас зад аудиоверсиите е на страхотната млада актриса Йоанна Темелкова, която ние харесваме толкова отдавна! А на представянето на “Вълшебникът се смее последен” Йоанна сподели с всички гости една малка тайна… 

Помолихме нашите приятели от “Аз чета” Алекс и Мила да я разпитат за малко повече подробности около тази тайна, пък и около аудиокнигите – цялото интервю можете да чуете тук: 

 

А ако все пак държите на писаната реч, прочетете разговора долу:

Мармот: След ролите в театъра, киното и телевизията, сега срещаме актрисата Йоанна Темелкова в ново амплоа на четец на аудиокниги. С какво това е по-различно за теб?

Йоанна: Това е много по-различно не само от актьорската професия, а и от дублажа. Това е изключително предизвикателство и е едно от най-любимите неща, които съм правила някога с гласа си!

 

М: Помага ли за това да ти стане наистина любимо занимание, че първите книги, които ти прочете за платформата Storytel, са книгите на Радостина Николова от поредицата “Приключенията на мотовете”?

Й: Първият ми досег с озвучаване на книги изобщо бяха мотовете и мисля, че това беше ключово. Там има страшно много герои и това ти дава свобода да експериментираш с гласа си. Беше забавно и много вълнуващо! Честно казано, не исках да свършва. Надявам се, че Ради ще продължава да пише така усърдно! Надявам се, скоро да запишем и четвъртата част. 

 

М: Знаем, че си голям почитател на мотовете, но как се подготвяш за един такъв запис? 

Й: Да, фен съм на мотовете много отдавна. Отговорността е огромна, когато се нагърбиш със задачата да озвучиш едни същества, които са любими на толкова много деца. 

Когато отидохме да записваме “Коледни вулнения в света на мотовете” си казах, че просто трябва да следвам своята интуиция и да вляза в света на героите. С книжките, много дълго време мислих какви точно да бъдат гласовете. Беше вълнуващо, но не мога да ти кажа точно как съм се подготвила, защото… не знам. 

 

М: Кой от героите се оказа най-труден за озвучаване?

Й: Май положителните герои ми бяха по-трудни за озвучаване. Озвучавайки Мрън, знаех точно какъв глас трябва да има той. Положителните ми бяха по-трудни, защото там трудно можеш да напипаш някакъв по-категоричен характер. 

 

М: Как точно се случва записването на една книга? Чувства ли се четецът толкова спокойно и уютно, колкото звучи за читателите?

Й: Истината е, че студиото е страшно уютно и когато започнеш да четеш, наистина потъваш и влизаш в историята и я прочиташ. Записването на аудиокниги е изключително приятно и е едно от малкото неща, които ми доставят истинско удоволствие! Радвам, че тази емоция стига до слушателя. 

 

М: На премиерата на четвъртата книга от поредицата за Мотовете – “Вълшебникът се смее последен” – стана ясно, че към края на тази година ще видим мотовете в още един формат – като театрална постановка. Имаш ли вече какво да разкажеш около проекта?

Й: Истината е, че този проект страшно много ме вълнува! Работим с партньорката ми Мирена Керезова от две години по него. Тогава се срещнахме с Радостина Николова и тя поиска именно ние да създадем постановката по първата книга от поредицата “Здравей, ново утре!”.

Работим с най-добрите в детските театрални представления. Със сценографията ще се занимава Свила Величкова, а режисьор ще бъде Бисерка Колевска. Това са две много талантливи дами, чиято работа е награждавана многократно и оценявана високо и извън България. Ядрото на екипа е много силно! 

С Радостина ще работим рамо до рамо, защото за нас най-важно е да не подведем децата в представата им за мотовете. Сигурна съм, че накрая ще се получи нещо много хубаво, което децата ще искат да гледат отново и отново. 

 

М: Има ли нещо конкретно вече, което можете да разкриете или да почакаме още малко?

Й: Мога да ви споделя, че имаме идея след края на спектакъла да изненадаме с нещо децата във фоайето на театъра. И… нищо повече (смее се).

 

М: На финала, синът ти Филип е на 3, ние се запознахме с него на представянето на последната част на мотовете. Слушал ли е историите в записания от теб аудиовариант?

Й: Още не е, не бях сигурна дали е готов за тях. Но когато пътувахме за премиерата на “Вълшебникът се смее последен”, му разказах за мотовете и той очакваше срещата с нетърпение. Надявам се, че когато дойде време за театралното представление, той ще бъде достатъчно голям, за да дойде да го гледа!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *