Йоанна Темелкова: Огромна отговорност е да озвучиш мотовете

От няколко седмици насам всички малки и големи почитатели на пухкавите герои на Радостина Николова (о, не само мотовете, но и модовете имат почитатели, не се съмнявайте!) от поредицата “Приключенията на мотовете” могат да се насладят на книгите в аудиоформат в платформата Storytel. Чаровният глас зад аудиоверсиите е на страхотната млада актриса Йоанна Темелкова, която ние харесваме толкова отдавна! А на представянето на “Вълшебникът се смее последен” Йоанна сподели с всички гости една малка тайна… 

Помолихме нашите приятели от “Аз чета” Алекс и Мила да я разпитат за малко повече подробности около тази тайна, пък и около аудиокнигите – цялото интервю можете да чуете тук: 

 

А ако все пак държите на писаната реч, прочетете разговора долу:

Мармот: След ролите в театъра, киното и телевизията, сега срещаме актрисата Йоанна Темелкова в ново амплоа на четец на аудиокниги. С какво това е по-различно за теб?

Йоанна: Това е много по-различно не само от актьорската професия, а и от дублажа. Това е изключително предизвикателство и е едно от най-любимите неща, които съм правила някога с гласа си!

 

М: Помага ли за това да ти стане наистина любимо занимание, че първите книги, които ти прочете за платформата Storytel, са книгите на Радостина Николова от поредицата “Приключенията на мотовете”?

Й: Първият ми досег с озвучаване на книги изобщо бяха мотовете и мисля, че това беше ключово. Там има страшно много герои и това ти дава свобода да експериментираш с гласа си. Беше забавно и много вълнуващо! Честно казано, не исках да свършва. Надявам се, че Ради ще продължава да пише така усърдно! Надявам се, скоро да запишем и четвъртата част. 

 

М: Знаем, че си голям почитател на мотовете, но как се подготвяш за един такъв запис? 

Й: Да, фен съм на мотовете много отдавна. Отговорността е огромна, когато се нагърбиш със задачата да озвучиш едни същества, които са любими на толкова много деца. 

Когато отидохме да записваме “Коледни вулнения в света на мотовете” си казах, че просто трябва да следвам своята интуиция и да вляза в света на героите. С книжките, много дълго време мислих какви точно да бъдат гласовете. Беше вълнуващо, но не мога да ти кажа точно как съм се подготвила, защото… не знам. 

 

М: Кой от героите се оказа най-труден за озвучаване?

Й: Май положителните герои ми бяха по-трудни за озвучаване. Озвучавайки Мрън, знаех точно какъв глас трябва да има той. Положителните ми бяха по-трудни, защото там трудно можеш да напипаш някакъв по-категоричен характер. 

 

М: Как точно се случва записването на една книга? Чувства ли се четецът толкова спокойно и уютно, колкото звучи за читателите?

Й: Истината е, че студиото е страшно уютно и когато започнеш да четеш, наистина потъваш и влизаш в историята и я прочиташ. Записването на аудиокниги е изключително приятно и е едно от малкото неща, които ми доставят истинско удоволствие! Радвам, че тази емоция стига до слушателя. 

 

М: На премиерата на четвъртата книга от поредицата за Мотовете – “Вълшебникът се смее последен” – стана ясно, че към края на тази година ще видим мотовете в още един формат – като театрална постановка. Имаш ли вече какво да разкажеш около проекта?

Й: Истината е, че този проект страшно много ме вълнува! Работим с партньорката ми Мирена Керезова от две години по него. Тогава се срещнахме с Радостина Николова и тя поиска именно ние да създадем постановката по първата книга от поредицата “Здравей, ново утре!”.

Работим с най-добрите в детските театрални представления. Със сценографията ще се занимава Свила Величкова, а режисьор ще бъде Бисерка Колевска. Това са две много талантливи дами, чиято работа е награждавана многократно и оценявана високо и извън България. Ядрото на екипа е много силно! 

С Радостина ще работим рамо до рамо, защото за нас най-важно е да не подведем децата в представата им за мотовете. Сигурна съм, че накрая ще се получи нещо много хубаво, което децата ще искат да гледат отново и отново. 

 

М: Има ли нещо конкретно вече, което можете да разкриете или да почакаме още малко?

Й: Мога да ви споделя, че имаме идея след края на спектакъла да изненадаме с нещо децата във фоайето на театъра. И… нищо повече (смее се).

 

М: На финала, синът ти Филип е на 3, ние се запознахме с него на представянето на последната част на мотовете. Слушал ли е историите в записания от теб аудиовариант?

Й: Още не е, не бях сигурна дали е готов за тях. Но когато пътувахме за премиерата на “Вълшебникът се смее последен”, му разказах за мотовете и той очакваше срещата с нетърпение. Надявам се, че когато дойде време за театралното представление, той ще бъде достатъчно голям, за да дойде да го гледа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *