„Скуката идва в момента, в който всичко около нас е твърде еднакво и познато“

Достатъчен ти е един поглед върху Александра Георгиева, за да разбереш, че тя не е обикновена учителка. Пламъкът в очите ѝ издава, че и като дете, и като възрастен, тя не е била е от „скучните“. Освен учител, тя е и писател (на детски книги, за наше щастие) и с отворени обятия приветства времето, в което може да откривателства, да експериментира и шокира. И всичко това намира отражение в работата ѝ.

С Алекс никога не е скучно – нито в класната стая, нито извън нея. Затова побързахме да я поканим за мнение по темата:  „За или против скуката?“

Полезна ли е скуката?

Много ясно си спомням как, когато бях дете, си пожелах никога повече да не ми бъде скучно. Определено проработи това пожелание – заклинание. Полезна е скуката! Щом е довела до живота, който имам в момента. Той е доста неща, но определено не е скучен.

Кога на човек му е скучно?

Мисля си, че скучаят децата, които не могат да изберат с какво точно искат да се захванат. Това не е чувството, когато няма какво да правиш, а когато не знаеш какво искаш. Или когато искаш да започнеш нещо ново, защото старите неща са познати и вече не са предизвикателство.

Полезна ли е скуката за децата?

Скуката е като предизвикателство. Без скука няма нови неща! Може да попитате всяко дете, което ходи на детска градина какво прави по време на обедния си сън, когато не иска да спи. Ще чуете най-забавните и неподозирани отговори на света.

Каква е причината да скучаем?

Ако често се разхождаме в един и същи парк ще опознаем пътеките, дърветата, пейките, катерушките и всяка разходка ще прилича на другата. Тогава има вероятност спокойствието и сигурността да се превърнат в скука. Скуката идва в момента, в който всичко около нас е твърде еднакво и познато.

Какви качества развива скуката?

Скуката развива много и различни качества. Скучаещите деца започват да измислят нови неща. Това значи, че започват да работят въображението и изобретателността. Обажда се любопитството. Желанието да видиш какво има зад вратата, под камъка. Ами ако прескочиш оградата?

Какви са пречките пред родителите да оставят децата да скучаят?

Всички родители знаят какво се случва, когато в другата стая стане прекалено тихо. Тогава децата не скучаят, защото вече им е било скучно и са измислили нещо вълнуващо! Скуката води до рисуване по стените, експерименти в банята, приготвяне на сандвичи, дали отвертката може да влезе в тази дупка в лаптопа, подстригване на косата със забравената ножица. И други особено вълнуващи за родителите игри!

Какво НЕ трябва да правим, когато видим, че детето ни скучае?

Децата имат нужда от свое лично време и пространство. Те са отделни и самостоятелни личности. Със сигурност не се нуждаят от постоянен контрол и ангажираност. Вие нали не обичате постоянно да ви казват какво да правите?

Как да насърчаваме скучаенето?

Не мисля, че трябва да поставяме децата в инсценирани ситуации, в които да скучаят. Това е естествен процес. Изморяваш се от дадена дейност и започваш да търсиш нови предизвикателства. Достатъчно е да оставим децата да растат спокойно, без да им натрапваме нашия свят на вечно ангажирани възрастни.

Как да разпознаем какви са интересите и талантите на детето през неговото скучаене?

Интересите и талантите на детето се виждат съвсем ясно, когато го оставим да играе. Децата не могат да скучаят кой знае колко дълго. Те ще запълнят това свободно време и пространство с неща, които харесват. Талантът със сигурност е накъде там и е важно да го забележим, но също така е важно децата сами да откриват способностите си в игри с връстниците, сред природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *