Дарин от Уча.се: “Търпението най-добре се тренира в среда, която привидно е скучна”

Дарин Маджаров е основател на онлайн платформата с видео уроци за училище „Уча.се“. Идеята за платформата се заражда преди 10 години като първоначално Дарин сам записва над 550 видео урока по математика, физика, химия, биология и английски език. Към 2021 г. в сайта и приложението на Уча.се има над 23 000 видео урока, теста и преговори с мисловни карти. Уроците са изгледани над 80 000 000 пъти от над 1 000 000 регистрирани ученици, учители, родители и студенти. Платформата помага на всички ученици от 1-ви до 12-ти клас да повишат успеха си, да се забавляват и да имат повече свободно време.

Младият предприемач е отличен в класацията „30 под 30“ на Форбс България за 30 лидери под 30 годишна възраст, както и в класацията на Дарик за 40 вдъхновяващи, иновативни и смели хора под 40 годишна възраст.

Вижте какви ползи от скуката извлича Дарин Маджаров и как учи на търпение дъщеря си.

Полезна ли е скуката?

Едно от най-важните качества занапред ще бъде търпението. В момента самите ние се възпитаваме всичко да ни дава много бързи резултати. Пускаш пост онлайн – бум, 50 харесвания след няколко минути. Ние, възрастните, сме живели преди интернет и сега с него. Тоест, горе-долу можем да се контролираме все още. Децата, обаче, израстват изцяло в този свят на бърза награда. Това ще ги доведе да сменят работното си място през 3 месеца. Да не могат да развиват бизнеси и големи проекти, които отнемат по 5-10 и повече години. Да не могат да са дълго време с едно гадже. Да не могат да прочитат една по-дебела книга.

Отговорът на всичко това е да развиваме умението търпение у децата. Ето тук идва и скуката. Търпението най-добре се тренира в среда, която привидно е скучна. Например, аз медитирам от 3 години. Привидно е доста скучно, но е едно от най-полезните неща, които съм правил за себе си.

С моята дъщеря от сега правя опити да развива търпение. Тя е на 1 год. и 7 месеца. Обикновено идва прегръща ме и след 0.3 секунди е изчезнала към нещо по-интересно. Правим следното упражнение: идва прегръща ме и броим заедно бавно до 5. След това изчезва бързо, но в тези 5 секунди „скука“ развива търпение.

Кога на човек му е скучно?

На човек му е скучно, когато има много по-добро предложение в този момент. По-интересни неща са ти в главата и са доста по-привлекателни от заниманието в момента. Скуката е полезно нещо. Виждаш какво наистина ти се прави.

Какви са пречките пред родителите да оставят децата да скучаят?

Самите родители нямат търпение. Като оставиш дете да скучае, то обикновено в началото почва да протестира. Ако родителите са малко търпеливи и издържат на този протест, детето след това започва да намира занимания в скуката.

Какво НЕ трябва да правим, когато видим, че детето ни скучае?

Според мен не трябва да забавляваме децата, а да им създаваме условия, те самите да го правят. Като му е скучно на детето, можем да създадем условия, в които да избере дали да скучае или да се занимава с нещо друго. Пример: в стаята да има комплект за рисуване, играчки и т.н. Не ние да ги тикаме тези неща в ръцете на детето, когато му е скучно. А то самото да избере дали иска да излезе от състоянието скука с друго занимание или да си остане там.

Има ли специални методи и техники, през които да помогнем на детето да скучае?

Аз лично чакам моята дъщеря да порасне още малко и да започнем да медитираме заедно. Не знам по-добър метод от това. Правят го 90% от всички най-успешни хора в света във всяка сфера, която се сетите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *