Експериментите на Нико от „Шантавѝя до шия“ – част 2

Преди време ви разказахме за част от експериментите на Нико от „Шантавѝя до шия“ на Радостина Николова. Обещахме да споделим още опити от книгата за всички малки любопитковци, запалени по науката. Ето ги и тях!

⚠️ Внимание: Всички опити следва да се правят под наблюдението и с помощта на възрастен! В никакъв случай не опитвайте сам/а у дома!

Опит 3: Невидимо мастило с лимонов сок 🍋

Създаването на невидимо мастило е много забавно – можеш да се преструваш, че си таен агент, докато пазиш всичките си тайни кодове и съобщения, скрити от другите. Всичко, което ти трябва, са няколко лесни за намиране предмета и скритата сила на лимоновия сок.

Какво ти е нужно?

1. Половин лимон 🍋
2. Вода
3. Лъжица
4. Купичка
5. Клечка за уши
6. Бяла хартия 🗒️
7. Лампа или друга крушка 💡

Как се прави?

Изстискай лимонов сок в купичката и добави няколко капки вода.

Разбъркай с лъжица, за да се смесят.
Потопи клечката за уши или клечка за зъби с увит в памук край в лимонената смес и след това напиши с нея нещо върху лист хартия. 🗒️ Изчакай да изсъхне, за да стане напълно невидим надписа. ⏱️ Когато си готов да прочетеш тайното си съобщение или да го покажеш на някой друг, затопли хартията, като я държиш близо до електрическа крушка. 💡

Опит 4 от глава 8: Захарна змия 🐍

– Готова ли си?
– Не ме вълнува! – тросна се Лина.
– Както искаш! – каза Нико и запали бялата купчинка пред себе си.

 

Чувал ли си за захарните змии? 🐍 В рубриката ни “Научи с Мармот” сме разказвали за много животни, но не и за тези. Захарните змии са специален вид, роден от експериментите на храбри млади химици!

В „Шантавѝя до шия“ Нико провежда този опит в двора на семейството в село Геврек. Препоръчваме ти също да създадеш своята захарна змия навън и с помощта на възрастен. 👨‍🦳🧒

Какво ти е нужно?

1.Обикновен пясък
2. Захар
3. Сода за хляб
4. Кибрит
5. Купичка
6. Пластмасова или керамична лъжичка 

Как се прави?

Направи пирамида от пясъка, а след това и “кратер” на върха ѝ. 🌋 Смеси супена лъжичка захар и щипка сода в съд за смесване. Можеш да използваш чашка или малка купичка. Разбъркай добре двете съставки с пластмасова или керамична лъжичка. Изсипи сместа в кратера от пясък. 

Готов си да дадеш живот на своята захарна змия! 🐍 С помощта на възрастен драсни клечка кибрит и запали сместа. ♨️

Тя изсвистя и запуши и изведнъж от пясъка започна да расте нещо черно и безформено.

Браво! 🏆 Осъществи още два от експериментите на Нико от „Шантавѝя до шия“! Не забравяй, че той има цяла папка с опити, които ние нямаме търпение да споделим с теб.

Получавай още интересни статии от издателство “Мармот” директно на електронната си поща! Абонирай се за нашия бюлетин тук.

Добави вълшебство към своите Viber съобщения със стикерите от супермотския ни пакет! Можеш да изтеглиш стикерите с мотовете 👉 тук 💫 и да се присъединиш се към нашата Viber общност 👉 тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *