Експериментите на Нико от “Шантавѝя до шия” – част 1

Ето ги, ето ги! Започваме да ви разказваме подробно всички експерименти, които Нико прави в книгата “Шантавѝя до шия” за всички малки любопитковци, запалени по науката и опитите.

Внимание: Всички опити следва да се правят под наблюдението и с помощта на възрастен! В никакъв случай не опитвай опитите сам/а у дома!

  1. Опит 1 от Глава 4: Балонът, който не се пука.

Необходими принадлежности:

  1. Дъска
  2. Балон
  3. 50 пирона
  4. Чук

Как се прави:

Вземи дъската и започни да забиваш отгоре й на равно разстояние (около 1-2 см. един от друг) пирони, докато покриеш цялата дъска. Старай се навсякъде между пироните разстоянието да е еднакво. Обърни дъската с острата страна на пироните нагоре. После надуй балона (не до край!) и опитай да го натиснеш върху дъската със забитите пирони. Дали ще се спука? Не! Това, което обяснява бащата на Нико в книгата “Шантавѝя до шия” е, че налягането вътре в балона се разпределя по равно при допира на балона до острите върхове на гвоздеите и това не му позволява да се спука.

Знаеш ли че:

Има такъв експеримент, провеждан и с хора, които лягат върху легло от пирони и не се набучват!

 2. Опит 2 от глава 6: Червеевата кула

Необходими принадлежности:

  1. Пластмасова бутилка от 2 л.
  2. Био отпадъци – обелки, огризки
  3. Червеи (може да ги съберете от градината по време на дъжд)
  4. Пръст
  5. Изолирбанд

Как се прави:

Отрежи бутилката малко под гърлото (нека го направи родител), както и дъното, така че да се получи нещо като тръба. Изкопай дупка в градината и закопай тръбата – бутилка почти до горе. Напълни я с пръст – до средата на бутилката. Отгоре сложи червеите (между 10 и 15), а след тях покрий с хранителните отпадъци – обелки от банани, краставици или картофи, огризки от ябълки или развалени плодове и зеленчуци. Покрий с още малко пръст, полей с вода и готово! Бутилката (тръбата) вече трябва да е пълна. Увий цялата видима част с изолирбанд или тъмна хартия, а най-отгоре постави обърната саксия. Всеки път, когато събереш отпадъци от кухнята, може да ги хвърляш в тръбата. Поливай редовно червеевата си кула, защото червеите обичат да им е влажно.

Какво се случва?

Червеите разграждат отпадъците по-бързо, размножават се и отделят секрети и отпадъци, които наторяват почвата по естествен път. Тя ще бъде органично – подхранена и много по-плодовита. Браво на теб!

Още експерименти идват скоро!

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *