Децата, книгите и творчеството

Миналата седмица в рубриката ни “Научи с Мармот” ви разказахме за 5-те предимства, които четенето на картинни книги дава на децата. Споделихме, че те развиват креативността и абстрактното мислене в малките читатели, но в какво точно се изразява това?

Творчеството е една от първите форми на изразяване, която децата научават да използват. Най-често чрез рисунки, те илюстрират света около тях и всичко, което ги вълнува. Тук идва и ролята на картинните книги. “Виждам красива картинка – искам и аз да нарисувам такава”, това си мисли детето. Илюстрациите могат да се прерисуват, да бъдат използвани за вдъхновение, а в някои случаи, за ужас на родителите, дори изрязани от самата книжка и поставени другаде. Случва се, защото децата копнеят да извадят красивите герои от книгата и да ги пренесат в реалността. Именно това предлагат някои от картинните книги с интерактивен елемент. 

“Кой вдига врява?” от Пола Шер е чудесен пример за картинна книга с игрови елемент. Историята, илюстрирана от Стан Мак, проследява опитите на обитателите на шест апартамента да съжителстват в мир и разбирателство. За да се случи това, героите трябва да разменят апартаментите си, а децата са насърчени да търсят решение заедно с героите.  

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kinderlist (@kinderlist) on

Това e макет къщата на ул. “Червенушка” 8 от “Кой вдига врява?”. Вдъхновена от книгата, Цветана Недева, създател на блога Kinderslist, изработва тази къщичка, а нейните деца – Кай и Пирина се заемат да подреждат обитателите в нея.

Но не всички деца обичат да рисуват, оцветяват или решават ребуси. Особено при по-големите, интересите стават по-сложни. Стикерите и моливите биха им дали занимание за известно време, но това, което наистина би събудило съзнанието им за творчество, са дейности, насърчаващи ги да комбинират различни знания и умения. Хубав пример за това са научните експерименти. 

Деветгодишният Нико от „Шантавѝя до шия“ е изключително запален по тях!

– Гледай сега! – каза той и наду един балон, след което го постави върху гвоздеите и го натисна отгоре. 

Балонът не се спука.

Освен забавен начин да научат повече за законите на физиката и химията, тези експерименти са прекрасен начин за децата да прекарат повече време с родителите си. 

Едно от приложенията в книгата на Радостина Николова „Шантавѝя до шия“ е свързано с малки експерименти, които децата могат да направят без опасност да наранят себе си или околните. Те са създадени с помощта на Златина Димитрова от “Корпус за бързо гърмене”

“Всяко дете е нещотърсач. Прелива от любопитство и ентусиазъм и нвпрестанно изследва света около себе си. Експериментите, които децата правят им помагат да се сдобият с нови знания за средата, развиват въображението им, но и помагат на това любопитство да остане там дори когато пораснат”, казва Златина.

С каквото и да се заеме детето – рисуване, оцветяване, интерактивни игри или научни експерименти, книгите ще бъдат негов верен приятел. Да усвоиш хоби или умение, което любим герой притежава, е характерно за малкия читател. Немалко успешни спортисти, певци и художници са започнали да се занимават с професията си, вдъхновени от книга, която са чели като дете. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *