Дамян Дамянов с ексклузивна колекция „Под езика“ в партньорство с издателство „Мармот“

Радваме се да ви споделим за едно вълнуващо партньорство, в което се впускаме заедно с известния български художник Дамян Дамянов. В центъра на нашето сътрудничество ще бъде неговият проект “Под езика” – типографски експеримент, посветен на кирилицата, колекция от идеограми, всяка от които илюстрира значението на дадена дума.

Идеята се появява през 2016 година. Това е начин художникът да отбележи най-важния за националната ни идентичност празник според него – 24 май.

Първите букви, които той рисува, са просто забавен експеримент. Скоро след като колекцията се развива, буквите – идеограми образуват азбука. Постепенно идеята се сдобива с все повече почитатели. Две години и две азбуки по-късно, се появява и книгата “Под езика”. За нея Дамянов кани българи, чиято работа харесва, като моли всеки от тях да напише своя дефиниция на една от думите. Така проектът се трансформира от чисто типографски в социален и значим, именно поради участието на тези хора.

Идеограмите заживяват свой живот и в няколко изложби, а “Под езика” гостува в Европейската комисия в Брюксел и Люксембург като част от събитията, представящи България като домакин на Съвета на ЕС.

Днес, четири години по-късно, авторската азбука е огледало на времето, в което живеем и е по-многобройна и богата. Изпъстрена е с някои от най-красивите и обичани думи в българския език, но не липсват и такива, от които се страхуваме, крием или дори мразим. Така проектът се придържа към първоначалното си намерение да е забавен, но и провокативен.

Именно тук е мястото, където се пресичат пътищата на “Под езика” и издателство Мармот. Чрез книгите, които издаваме, ние търсим как да запалим фитила на въображението у децата. Искаме да ги провокираме да обикнат езика чрез красотата на всички онези истории, които произтичат от него. Вярваме в силата на книгата и задвижващата енергия на думите. Именно това богатство на езика и безбройните възможности, които ни дава, е нещото, което копнеем децата да осъзнаят и овладеят. „Под езика“ е блестящ пример, който може да говори и на децата, и на възрастните. Изкуството, чисто и просто, умее да общува с всички възрасти.

                 

В сайта ни вече са налични и първите продукти, върху които ще заживеят символите от „Под езика“. Колекцията включва тениски, чаши и памучни торби. Целта ѝ е да демонстрирме принадлежност,  да стимулира децата ни да растат с любов към буквите и езика, но и да провокират хората около нас, които обичат играта на думи.

Може да разгледате продуктите ТУК!

….

ДАМЯН ДАМЯНОВ е български художник, роден през 1982 г. Работи в областта на плаката, книгата и илюстрацията, типографията, калиграфията, комикса и др. Автор е на повече от хиляда корици на книги и много илюстрации. Носител на награди, по-важните от които “Константин Константинов” за цялостен принос в детската книга, както и няколко номинации за Христо Г. Данов. Работил е по множество пощенско-филателни издания, бил е художник в “Литературен вестник”, участвал е в “TedX Varna”, а напоследък е и част от новопоявилото се литературно списание “Текстил”. Преподава в НХА между 2007 до 2015, а след това в НБУ, където защитава дисертация. Пише статии и изнася лекции в различни форуми по въпросите на графичния дизайн и предизвикателствата в своята работа.

Разгледайте колекцията тук!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *