Цвети и нейните крила

Цвети oт The_Naked_Strawberry прави истинска магия с детските книги. Тя ги вплита всяка в свой мъничък свят с различен сюжет и своя история. Убедена съм, че това ме привлече към нея. 

33207151_10215057018394424_3124242331612479488_n

Когато се запознахме, научих и още нещo – че има вкус към детайлите, които убягват на мнозина. Нейната визуална култура я е направила изключително принципна – заради кичозни илюстрации или дори неправилно подбран шрифт може да откаже да снима книга, чийто текст иначе харесва.

 

01

 

С пускането на всяка моя нова книга винаги търся начин как да удължа удоволствието на детето, като го провокирам да излезе и извън микросвета на образите и да продължи да открива света навън посредством игра. Матея Аркова успя да надгради текста с илюстрациите си, а с Цвети заедно измислихме какъв да бъде подаръкът към “Кико без крила”*.

Тя успя да подреди разхвърлените ми мисли в нещо семпло за изработка у дома, което обаче предлага на въображението на децата неизчерпаеми възможности. Оказа се точното допълнение към книгата “Кико без крила” и в унисон с кондензирания текст, отвъд който се крие цял един свят на възможни сюжети и интерпретации.

разработки на подаръка за изработване у дома към всяка* книга “Кико без крила”. Любопитни ли сте вече?

Разбира се, нямаше как да не й задам няколко въпроса, за да надникнете и зад красивата й обвивка.

1. Коя е Цвети от The Naked Strawberry?
На първо място съм майка на Кай (1 г и 10 м.) и човек, който вярва, че книгите трябва да присъстват в ежедневието на всеки от най-ранна детска възраст. Уча Библиотечно-информационни науки в Софийски университет и имам разностранни интереси.

2. Защо толкова обичаш детските книги?
Защото те дават всичко, от което едно дете се нужда. Те са израз на родителска обич – чрез подбора и четенето им. Те занимават, учат и развиват децата.

3. Как подбираш заглавията, които снимаш за BOOKstagram-a си?
Държа да бъдат смислени и добре оформени.

4. Малкият Кай помага ли за снимките?
Кай се отнася много внимателно към книгите и затова почти цялата ни колекция от детски издания е подредена така, че той има пълен достъп до нея. Често ме подсеща за такива, които имаме, а аз съм забравила за тях. Понякога се опитва да ми подражава, като подбира книги и ги оставя отворени пред мен на пода или на масата.

5. Разкажи ни за първата си среща с кучето Кико
Беше в социалните мрежи – във фейсбук страницата на издателството. Зарадвах се, че имат нов герой, тъй като много харесвам мотовете, елена Ву и техните светове.

6. С какво този подарък би допринесъл към историята?

Ще предизвика децата да доразвият историята или да създадат своя, да разсъждават върху нея. Важно е книгите да бъдат включвани към различните дейности на децата, за да бъдат възприети като нещо естествено, интересно и част от всичко останало. Децата са много различни и родителите трябва да намерят пправилните средства, за да включат успешно книгите в света им.

6. Пожелай нещо на бъдещите му приятели
Пожелавам им детство пълно с приключения.

А за теб детство, пълно с книги! Благодаря ти, Цвети!

*всяка поръчна от сайта книга. Подаръкът няма да се предлага с книгите, закупени по книжарниците.

16-17

Поръчайте “Кико без крила” от тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *