Буркан ВсичкоЗнам и пътят от мазето до детската стая

Чакаме ви на работилница в Икеа, където ще си направим собствени буркани ВсичкоЗнам! А ето я и неговата история.

18472514_10213337479215781_1888586447_oЗа четвърта поредна година Буркан ВсичкоЗнам приютяваше туршия. Той знаеше много добре какво следва сега – ще го сложат в хладилника, ще изядат краставичките за ден, или може би два, ще го измият и отново ще го смъкнат в мазето. Само за да го изкарат отново налято и да го напълнят кой знае с какво този път. Една година бяха камби, друг път домати, трети път – краставички… Но не и тази година!

Тази година той имаше други планове. Писна му да прахосва потенциала си в прашното мазе. Тази година той щеше да избяга веднага след като излезе от миялната (нали не си представяте да тръгне мръсен), да се изтърколи до вратата, да излезе на улицата и… О, блажена свобода! Колко приключения ли го очакваха!

Така си мислеше Буркан ВсичкоЗнам. Той наистина знаеше много неща и така получи и името си. С приятелите му другите буркани често играеха игра. Те му задаваха въпроси, а той отговаряше доста неясно, но пък с цялата убеденост на света.

„С какво ще ме напълнят другата година?“ – попита веднъж един най-обикновен буркан.

„Ако вярваш в чудеса, ще посрещнеш нов другар с коса“ – отговори ВсичкоЗнам.

Това естествено можеше да се приеме за вярно, защото никой от останалите буркани не знаеше дали зеленчуците в туршията или плодовете от компотите действително някога не са имали коса. 

„Ще ме сервират за пред гости или на тиха вечеря само със семейството?“ – попита го веднъж друг.

„На трапезата голяма има място даже за пиано!“ – отговори задълбочено ВсичкоЗнам, а останалите буркани за пореден път закимаха толкова замислено, че почти да паднат от рафта.

 

Вече нямаше да могат да се радват на острия му ум, помисли си ВсичкоЗнам, докато отново и отново преговаряше плана си за бягство.

Мина се ден-два, дойде и неговият ред на зимната трапеза, сбогува се с последната кисела краставичка някак с умиление и тежко въздъхна, докато изливаха сока от туршията.

И ето го сега, наслаждава се на банята в миялната, предвкусва свободата. Но точно след изсушаването, когато вече беше готов за бягство… четири малки ръчички го гушнаха и той чу две тихи гласчета:-

Ето, този буркан ще свърши работа на Бобо! – обади се мотчето Мукс.

– Ох, още мирише на вкусни краставички. – облиза се приятелят му Пинки.

– Какво става, какво става! – уплаши се ВсичкоЗнам. – Аз искам да избягам! Всичко ще развалите! Пуснете ме долу! – замоли се буркана.

Как ще бягаш! Знаеш ли колко интересни занимания сме ти замислили! – обади се отново Мукс.

– Сега отиваме при Бобо – момчето, което живее тук. Той има идея за специална игра и за целта му трябва буркан. 

– Значи имам мисия? – зарадва се буркана.

– Много повече от това! – обясни Гула, който се беше появил изневиделица да помогне на приятелите си мотове да изтъркулят ВсичкоЗнам към детската стая, където Бобо ги чакаше с нетърпение.

– Ето къде сте били! – извика им детето.

– Виж какво ти носим! – изпъчи се Мукс.

– О, този буркан е идеален за играта, която съм измислил! А сега ще ми помогнете ли да го напълня с листчета с различни мъдрости?

– Искаш да кажеш, че трябва да го напълним с всякакви съвети, с които бурканът да отговаря на въпросите на децата? – намеси се мъдрецът Щу, който винаги се появяваше, когато някой заговореше за нещо мъдро.

– Да. Всяко дете задава въпрос на буркана, бърка вътре и му се пада случайно листче с отговор. А листчетата ще напишем с помощта на ето тези всички книги – и Бобо посочи към рафта с детските книги в стаята. – Аз винаги намирам вътре всички отговори, които ми трябват. Просто отварям на произволна страница и вътре ме чака съвет от приятел.

18386906_10155281723531060_892975373_n– Хайде, да се залавяме – подскочи нетърпоеливо Мукс. Чакаха ги един куп интересни книжки за разглеждане.

Ето така започна новия вълнуващ живот на Буркан ВсичкоЗнам. Той стоеше невярващ и се пръскаше от щастие. Какво ти по-голямо приключение от това да изживееш призванието си!

Ако имаше очи, сигурно щяха да изскочат от вълнение! Ако имаше коса, сигурно щеше да настръхне! Ако имаше уста, сигурно би се усмихнал мноооого широко.

Но, я чакай малко! Той МОЖЕ да има всички тези неща, плюс всичко останало, каквото си пожелаеш. Просто го украси, както сам решиш, и нека играта започне сега!

Очакваме те на 21.05 в ИКЕА от 11.00 и от 14.00 часа. Не забравяй да се запишеш за участие. Научи повече тук!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *