Българската поредица за мотовете излиза в Китай през 2018 г. в тираж от над 25 000

Motts Chinese Love.gif

Малките пухкави мотове – герои от книгите на детската писателка Радостина Николова, скоро ще достигнат до децата в Китай. Издателската къща “Аврора” (Aurora Publishing) е закупила правата за цялата трилогия “Приключенията на мотовете” и вече работи по превода на трите части. Очаква се книжките да бъдат на пазара в азиатската страна през пролетта на 2018 г. в общ тираж от 25 000 екземпляра.

IMG_6657 (2).JPG

Първата книга от поредицата за мотовете “Здравей, ново утре” излиза през октомври 2013 г. и носи на Николова награда „Бисерче вълшебно”. До средата на 2015 г. са публикувани и следващите две книги – “Мукс отвръща на удара” и “Спасяването на хълцащата принцеса”.

“Върнах се от Панаира на детската книга в Болоня тази пролет с усещането, че западните издатели гледат със снизхождение и известно пренебрежение на детската литература от източноевропейските страни.” – казва Радостина Николова.

Радостина Николова е онлайн маркетинг специалист по професия, но след няколко години в корпоративната сфера през 2016 г. се фокусира изцяло върху писането. Освен на историите за мотовете, тя е автор и на книгата “Моите красиви рога”. Носител е на две награди „Бисерче вълшебно“ и има две номинации от литературните награди „Перото“.

“Благодарение на контакт от едно испанско издателство успях да се свържа с агенти в Китай и след няколко месеца активна работа с тях вече имаме подписан договор. Фактът, че се случва, ме прави изключително щастлива и обнадеждена за бъдещето на българската детска книга в чужбина”, допълва писателката.

12400919_551910214963763_1968152913794389567_n
Мотовете са необикновени същества, които обитават гардеробите на хората от хиляди години. Сменят цветовете си според дрехите, които висят по закачалките, и настроението на хората. Невидими са и се показват само на онези, на които имат доверие.

Освен текста на Радостина Николова китайските деца ще могат да се запознаят и с илюстрациите на Мелина-Елина Бондокова.

2

“Когато видяхме за пръв път историите за мотовете, бяхме привлечени от сладкия им външен вид – миловидни, излъчващи топлина и леко глуповати. Точно типът герои, които пазарът на детски книги в Китай в момента предпочита. След като се запознахме и със съдържанието, видяхме, че историята е интересна и слънчева и говори за много от проблемите, които срещат съвременните деца”, казват от издателството.

По данни на базираната в Пекин изследователска компания OpenBook пазарът на детски книги в Китай през 2016 г. е възлизал на $2,4 млрд. долара, малко под ¼ от общия книжен пазар в страната.

auro

ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА “АВРОРА” Основана е през 1985 г. и е носител на Националната награда за добри практики в книгоиздаването, връчвана от китайската Държавна администрация за преса, книгоиздаване, радио, кино и телевизия (SAPPRFT). Специализирана е в издаването на художествена и образователна литература за деца и юноши. Част от книгите са отличени с Националната книжна награда на Китай, Китайската награда за изключителни постижения в книгоиздаването, наградата за детска литература “Бин Син” и др.

Може да разгледате или поръчате книгите от тук.

One thought on “Българската поредица за мотовете излиза в Китай през 2018 г. в тираж от над 25 000

  1. Pingback: Oбразователниtе карти на Георги Грънчаров ще бъдат издадени в САЩ > Издателство Мармот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *