Имаш (библио)поща

Регионалната библиотека във Видин си има чисто нова придобивка. За 150-годишния си живот, сградата е функционирала като турска поща, музей, административен център, а от 2 дни официално е Център за обучение, изкуство и култура към РБ “Михалаки Георгиев”.
20170411_170927
Неформалното й име БиблиоПоща обаче далеч повече й отива. В това специално вълшебно кътче децата ще могат да споделят заявките си към библиотеката, а тя на свой ред, ще провежда различни книжни и образователни инициативи. Има 4 стаи, една от които в битов стил. А в останалите е вложено толкова въображение и любов, че може да прекараш часове, оглеждайки всеки детайл.
20170411_161032
Най-много ме впечатли стената в “тийнеджърската стая”, която имитира тухлен зид, а по ръба на тапета има нарочен ефект, който имитира мухъл, за да е максимално автентично. Лично директорката Десислава Иванова, заедно с нейни колеги, са прекарали часове с четки и памучни тампончета с боя, за да постигнат резултата.
На проведени фокус групи вчера след откриването с деца на различни възрасти и родители бяха обсъждани идеи за различни инициативи, които да се провеждат в центъра. Наред с гостуванията на автори, работилнички, чуждоезични обучения и игри, се оформиха и по-нестандартни предложения, сред които Escape House (взаимствано като концепция от нашумелите паник стаи).
“Стараем се да предлагаме най-разнообразни занимания, под формата на игри, с които да провокираме децата да ни посещават, да се забавляват и да възпитаме любов към четенето.” – разказа Деси.
А аз имах удоволствието да прекарам 2 вълшебни дни във Видин, да се запозная с прекрасни хора и да се срещна с деца на възраст от 3 до 15 години. С тях рисувахме, говорихме си за книги, а накрая ме посъветваха да напиша четвърта част на мотовете, в която мотове и модове се сдобряват. Да! Така и ще направя! 🙂
20170412_104846.jpg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *