“Нарисувай анимационен герой” – интервю с Георги Грънчаров

“За децата рисуването е много естествен процес и нашата задача е просто да го насърчаваме. Когато децата рисуват, се учат да бъдат фокусирани върху една задача, а това умение ще е все по-ценно в бъдеще.” – Георги Грънчаров.

Вече имаме възможността да се похвалим с нашия нов член в мармотския ни каталог. Картите за игра “Нарисувай анимационен герой” са налични за поръчка на сайта ни, а в следващите редове смятаме да ви запознаем по-отблизо с Героги Грънчаров, който е създателят на картите и техен илюстратор.

Разкажи ни малко повече за себе си. Кога откри, че имаш интерес към рисуването и илюстрациите?

Имам спомени, че още като дете обичах да майсторя разни неща с подръчни материали. Почти винаги, преди да започна даден проект, съм си правил малка скица, за да ми е по-лесно да се подготвя. Тогава е било с чисто информативна цел, а не за да се правя на художник.

По-късно, с появата на интернет, попаднах на анимации със стик фигури във Vbox7. Веднага се запалих по това и качвахме видеа с приятели в платформата. Без да се усетим, обществото ни порасна и след това си направихме наш собствен форум, но бяхме на 12 или 13 години и не го развихме като хората.

Това беше за анимирането, а за рисуването важен е моментът, когато попаднах на аниматора Adam Philips в Newgrounds.com. Веднага се влюбих в стила му на рисуване и това ми повлия страшно много. Осъзнах, че не мога да правя такива рисунки с мишка и навих родителите си да ми купят графичен таблет за рисуване. Започнах да практикувам всеки ден и така до ден днешен.

Къде намираш вдъхновение?

Винаги, когато се разхождам сред природата, усещам, че ми се рисува след това. Лично аз си мисля, че ако търсим вдъхновение, няма да стане, защото това уморява. Повечето хора стоят по цял ден на компютъра, не тренират и не се движат, нито пък прекарват достатъчно смислено време с приятели.

По какъв начин според теб рисуването помага на детското мислене и развитие?

Открити са рисунки на повече от 64 000 години в Испания. Преди толкова много време предците ни са използвали рисунки, за да запечатват информация, както и за да комуникират по-ефективно. По тази логика излиза, че ни е заложено на биологично ниво. Хората сме визуални същества. Голяма част от мозъчната активност е посветена върху това да обработваме визуална информация. За децата рисуването е много естествен процес и нашата задача е просто да го насърчаваме. Когато децата рисуват, се учат да бъдат фокусирани върху една задача, а това умение ще е все поценно в бъдеще.

Имаш няколко публикувани курса за рисуване за напълно начинаещи. Какво доведе до решението ти да се занимаваш с преподаване?

Бях аниматор в платформата Уча.се. Там пряко виждахме всеки ден колко е важно да помагаш на другите да придобият уменията, от които имат нужда. Исках да се развия в тази посока и реших да споделя част от знанията си със света. След това разбрах, че това е правилната професия за мен. Всеки ден ми доставя удоволствие да чета позитивни коментари на мои клиенти.

Какви предизвикателства срещаш като преподавател?

Има един феномен “Проклятието на знанието”. Колкото повече напредваш в дадена област, толкова повече забравяш какво е да си начинаещ. Та, опитвам се да се поставям в обувките на начинаещ, когато преподавам. Също така е много важно да не “изсипваме” суха информация, а преди всичко да отговорим на въпроса “Защо да ни е грижа?“ След тези стъпки преподаването е лесно, стига да имаме страст за тази работа.

Как възникна идеята за картите?

В последно време работя изцяло дигитално и наистина усетих огромна нужда да създам нещо реално, което мога да докосна. Първоначалната идея беше да създам нещо малко, което мога да принтирам в домашни условия, без да разчитам на други хора. Понеже курсът ми за рисуване е успешен, естествената стъпка беше да хвана частица от него и да я направя на комикс или на флаш карти. Реших, че картите са най-минималистичното нещо, което мога да създам и се спрях на тях.

Направих си проучване и видях, че в чужбина е пълно с игри, карти, книги, пъзели, всякакви неща за рисуване. Има много, в които например хвърляш зарче и каквото се падне, това рисуваш. И още много други видове. При такъв голям интерес реших да реализирам тази идея в България. И така, просто тази идея я направих в моя стил.

Имаш ли съвети, които би споделил с начинаещите и бъдещите илюстратори?

Съветът ми към начинаещите илюстратори е да си изберат много внимателно пазарната ниша.Това е ключово за лесен живот. Мен изобщо не ме бива в реалистични рисунки, анатомия и т.н. Именно заради това работя в минималистичен стил и ползвам само него в работата си. Щом си приех съдбата, животът ми стана доста по-лесен и се отключиха хиляди възможности.

Нарисувай анимационен герой – карти за игра:

– Съдържа 40 карти с различни елементи от тялото и 10 карти с инструкции
– Развива: креативност, логика, пространство, идентичност
– Възможност за над 10 000 комбинации от различни анимационни герои
– Подходяща за деца над 3+ г.
– Подходяща за родители, учители, терапевти

One thought on ““Нарисувай анимационен герой” – интервю с Георги Грънчаров

  1. Pingback: Oбразователниtе карти на Георги Грънчаров ще бъдат издадени в САЩ > Издателство Мармот

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *