6 книжни коледни традиции за цялото семейство

Ако изобщо съществува начин децата да очакват Коледа с още по-голямо нетърпение, тези забавни и изпълнени със смисъл книжни традиции ще ви дадат идеи.

 

Коледа е онова специално време от годината, когато вкъщи е уютно и топло, ухае на току-що излезли от фурната курабийки, а майките разрешават повече шоколад (и на децата, и на себе си). А щом вече имате топла стая и курабийки, остава само да разгърнете любимите си коледни книги и да се насладите на сезона. От нас – шест бонус празнични традиции, свързани с четенето. 

 

Направете уютен кът за четене

Това ще е (може би единствената) част от коледната украса, която реално ще се използва. Не е нужно създаването на коледен кът за четене да се превръща в още един повод за търчане по магазините и безсмислено харчене на пари. Постелете пухкаво одеяло на пода, сложете кутия за коледните книги (може да е обикновена кутия за обувки, опакована с подаръчна хартия или украсена заедно с децата) и сложете за допълнителни слушатели 1-2 джуджета или каквито коледни плюшени играчки ви се намират. Добавете и лампички – без лампички не може. Всеки ден отделяйте специално време за четене на коледни истории в празничния кът.

 

Добавяйте по една нова коледна книга към колекцията всяка година

Тук ключовата дума е “една”. Ако всяка година изкупувате целия щанд с коледни книжки от книжарницата, те бързо ще загубят стойността си. Децата няма да могат да се съсредоточат върху всяка, а вероятно ще скачат хаотично от една история на друга. 

 

Пренесете коледна история в истинския живот

Има книги за помагане на другите, за писане на писма до Дядо Коледа, за ходене до Северния полюс (наужким, разбира се, един освежаващ преход в снежна гора ще свърши работа), за окичване на иглолистно дърво в гората с гирлянди от семена и ядки за дивите животни, за това какво означава да бъдеш добър (много любима: “От сърце. Книга за добротата”)… Прехвърлете сюжета на любима коледна приказка в реалния живот и това ще се превърне в една от най-обичаните празнични традиции на цялото семейство. 

 

Прочетете книгата, преди да изгледате филма

Много от коледните филмови класики са базирани на книги – като “Коледен експрес” на Крис ван Алсбърг, “Коледна песен” на Чарлз Дикенс или “Лешникотрошачката” на Е. Т. А. Хофман. Започнете с четене на глас на книгата, а когато я приключите, изгледайте заедно филма, за да обсъдите прилики, разлики и кое ви е харесало повече. Пуканките и горещия шоколад са силно препоръчителни, да не кажем задължителни.

 

Отброявайте дните до Коледа книга по книга

На първи декември започва обратното броене на дните до Коледа. С всеки следващ ден се увеличава не само трепетното очакване на празника, но и необузданата празнична човешка лудост. В този период на предколеден хаос една спокойна традиция ще ви дойде много добре. Всеки ден от 1 до 24 декември четете по една коледна книга. Най-хубавото е, че не е нужно да купувате 24 коледни книги. Можете да заемете от библиотеката или да помолите баби, лели и други роднини да се включат с по една книга. Опаковайте всяка книга с хартия и ѝ сложете цифра, за да се знае на кой ден трябва да я отворите. След Коледа приберете коледните книги при гирляндите – ще мине известно време, преди децата да се усетят, че четете едни и същи истории всяка година, но повторението е едно от най-хубавите неща на традициите.

 

Дарете книги

Традиционно Коледа е време за благотворителност и добротворство. Ако имате купища книги, които вече сте чели и знаете, че никога повече няма да прочетете, дарете ги, вместо да им бършете праха всяка седмица. Има множество кампании в социалните мрежи. Например фейсбук групата “Дари ни – намери ни” е активна целогодишно и чрез нея можете да дарите книги на читалища и училищни библиотеки в цялата страна. Много от тях са в малки градове и села и наистина ще оценят свежия поток от заглавия. Вие ще освободите място у дома си и ще направите някого щастлив. Какво по-коледно от това!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *