5 добри дела, които е лесно да направиш

Понякога ни е трудно да си представим свят, в който има само добро, но истината е, че това зависи само от нас. Не ни е нужна суперсила, която да промени това, а малки усилия от много хора, за да се радваме на живот, в който има повече усмивки и по-малко тъга.

Днес даваме идеи за 5 добри дела, които няма да ти костват много усилия, но ще се забележат от всеки. А дори и да не е така, ти ще знаеш, че си направил нещо смислено и полезно и това ще те накара да се почувстваш като истински герой.

  1. Усмихни се на някого

Може да е на твой приятел или на напълно напознат човек. Може да е с причина или без. Щастието не търси обяснения, а е толкова лесно да заразиш с добро настроение околните, дори тогава, когато навън вали.

 

  1. Подай ръка на някой в нужда

Помогни на някой, който е по-слаб от теб и в беда. Ще видиш как това ще вдъхне сили не само на него, но и на теб самия. Не се притеснявай да бъдеш до някого в труден момент и да го подкрепиш дори само с присъствието си.

 

  1. Споделяй с тези, които нямат

Да разделиш закуската си или пък да подариш играчка може да направи някой много щастлив. Не всеки има всичко това, което ти си получил от живота, затова винаги, когато можеш огледай се около себе си и бъди щедър с другите, на които нещо им липсва. Щастието не е в получаването, а в даването.

 

  1. Сготви вкусна вечеря

Когато някой е тъжен, може да го изненадаш като му приготвиш вкусна вечеря. Не е необходимо да си майстор-готвач, важен е жестът и споделеното време на масата, а не това, което ще открие в чинията. Хапвайте, говорете и се забавлявайте заедно, за да се разсее и забрави за малко тревогите си.

 

  1. Научи другите на нещо ново

Имаш умения, които те карат да се гордееш със себе си? Може би свириш добре на китара? Или си страхотен градинар? Или пък можеш да караш колело? Помогни на някой да се научи и той! Преподавай му уроци, докато усвои уменията и самият той също ще може да ги предаде на някой. Доброто се предава от човек на човек и може да започне точно от теб.

One thought on “5 добри дела, които е лесно да направиш

  1. Цветанка Герганова says:

    Чудесно е да направиш добро.В добротата се крият и усмивката,и даването от сърце.Можеш да споделиш или да сготвиш нещо вкусно,дори и да научиш другите на нещо по-добро,но първо всеки трябва да се научи да прощава,да вярва в себе си и да мечтае.Добруването се състои във вярата и в даването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *