10 интересни факта за мишките

Вярно ли е, че мишките имат слабо зрение? Защо постоянно търсят нещо за хапване и как общуват помежду си? Прочетете статията и ще разберете защо Мишките от книгата “Кой вдига врява?” на Пола Шер все забравят да заредят шкафа с храна! Ако сте любопитни да разберете каква е ситуацията на ул. “Червенушка” 8, потърсете книгата тук.

👓 1. Мишките имат много лошо зрение. За да се ориентират, да търсят храна и да се предпазват от хищници, те разчитат главно на слуха и обонянието си.

🔥 2. Не обичат студа и предпочитат да прекарват зимата на топло. Също като мечките, в дивата природа мишките могат да спят „зимен сън“.

🦷 3. Техните зъби никога не спират да растат. Това е причината мишките винаги да търсят нещо, което да гризкат. По този начин те изпиляват зъбите си, които могат да пораснат с до 0.3 мм. само за ден.

🐭 4. Могат да скачат до 25 см. височина, да паднат от височина 3 м. без да се наранят и да се катерят нагоре по стена (вертикална повърхност) до 2 метра. Впечатляващо!

🐁 5. Мишките обичат да изучават нови територии, но предпочитат да го правят, движейки се в прави линии, близо до стени или ъгли.

🐹 6. Муцунката им е изразителна. Мишките имат лицеви изражения, които им помагат да комуникират помежду си.

🔨 7. Те са невероятно организирани и подредени в създаването на своите подземни тунели. Те се ориентират чудесно под земята.

🌡 8. Мустачките на мишките им помагат да се ориентират, да усещат миризми и промени в температурата.

💟 9. Те изпитват емпатия. Това означава, че мишките съчувстват една на друга.

🔬 10. Дълги години медицината и козметиката се развиват благодарение на живота на лабораторните мишки. В света съществуват паметници, посветени на саможертвата на тези малки същества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *