10 интересни факта за котките

Вече знаете, че госпожица Котка от книгата “Кой вдига врява?” обожава да свири и пее. Знаете ли обаче, че котките могат да въртят ушите си във всички посоки? Време е да ви представим 10 любопитни факта за тези грациозни животни, които може би не знаете – в новата ни рубрика “Научи с Мармот”!

 

🐈 1. Котките могат да въртят ушите си във всички посоки с помощта на тридесет и два мускула.

👅 2.Котките не усещат сладост. Макар котешкото езиче да е изключително чувствително, то не притежава нужните рецептори, за да усети сладък вкус.

😻 3. Мяу! Оказва се, че възрастните котки мяукат, когато искат да комуникират с хората, но не и помежду си. Когато чуеш, че котка на улицата мяука, тя вероятно се опитва да привлече твоето внимание.

😺 4. За разлика от нас, котките могат да движат челюстта си само нагоре и надолу.

👍 5. Отпечатъкът от котешки нос е също толкова неповторим, колкото и отпечатък от палец на човек.

6. Домашните котки спят до петнадесет часа дневно.

🐾 7. Повечето котки са левичари. Изследвания твърдят, че лявата лапичка е водеща при повечето котки.

‼️ 8. Тялото на котката е съставено от повече от 230 кости. За сравнение, в човешкото тяло има 206 кости.

🌚 9. Котките виждат добре в тъмното и в далечината, но зрението им не е толкова добро, когато гледат обекти близо до тях. Това е и причината за съществуването на толкова много забавни видеа с котета, сблъскващи се с мебели у дома.

😽 10. Те усещат болката на своите собственици. Котките са грижовни домашни любимци, които търсят близост, когато усещат, че стопаните им са разстроени или болни.

Не забравяй, че до 30 ноември можеш да поръчаш „Кой вдига врява“ с отстъпка от сайта на издателството.

Добави тази книга и в списъка си за четене в Goodreads! А aко вече си я прочел, ще се радваме да оставиш отзив за нея в читателската социална мрежа и да я препоръчаш на приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *