10 факта за синьокракия рибояд

Днес ти разказваме повече за синьокракия рибояд – видът на птицата, която е главен герой в най-новата ни книга “Невероятните приключения на Синьокрачко и Жужа”

  1. Синьокракият рибояд обитава Галапагоските острови.
  2. Птицата има сини крака с ципи, които й помагат при плуване и я правят добър гмуркач. Те дават и името й. 
  3. Синьокракият рибояд е първият животински вид, който Чарлз Дарвин изследва по време на пътуването му до Галапагоските острови.
  4. Женските предпочитат да свиват гнездата си в дупки в скалите. Сега знаем защо Синьокрачко не се изплаши, когато посети новозеландската пещера с Жужа!
  5. Те снасят между три и пет яйца. Майките започват да мътят своите яйца, когато са снесли и последното. Така малките птички се излюпват по едно и също време и растат заедно.
  6. Синьокракият рибояд е необичайно доверчиво към хората животно. Често птиците се сприятеляват с моряци и приключенстват около лодките им!
  7. Те почти не обитават сушата. Но решат ли да се разхождат по плажа, събират погледите на всички със своята смешна клатушкаща се походка. 
  8. Цвета на краката на птиците избледява, когато не се хранят, защото той се дължи на постоянната консумация на прясна риба.
  9. Мъжките рибояди показват краката си, когато се опитват да впечатлят женска птица.
  10. Женските птици са по-големи от мъжките и могат да достигнат до 90 см. 

Синьокракият рибояд е главен герой в книгата “Невероятните приключения на Синьокрачко и Жужа”. Виж повече за нея тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *