“Шантавѝя до шия” в престижната селекция за каталога White Ravens

“Шантавѝя до шия” е едно от двете български издания, които намериха място в престижния каталог White Ravens на Международната детско-юношеска библиотека в Мюнхен. Следвайки хубавата традиция от последните години, романът на Радостина Николова и илюстраторката Христина Ефтимова успя да представи България тази година, заедно с “Продавача на омраза” на Слави Стоев и Матея Аркова.

Това е поредното признание за “Шантавия до шия”, която е сред номинираните заглавия и за Наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” 2020. Именно благодарение на участието си в тазгодишното издание на конкурса, книгата попада в подбора на изпратените заглавия от български писатели в Мюнхен, където да се състезава за престижната селекция.

В най-новия каталог White Ravens 2020, място са намерили 200 книги за деца на 36 езика от 56 страни. Любопитно е, че екипът на Международната детско-юношеска библиотека държи да чете в оригинал изданията от цял свят и така избира онези, които отговарят на прецизните стандарти за универсални послания, висока художествена и илюстраторска стойност и новаторски подход в дизайна.

Ето какво сподели и Радостина Николова, минути след като научи новината за летящия международен старт на “Шантавия до шия”:

“Въобще не съм се надявала на нещо подобно за нея. Признателна съм, трогната съм, неочаквано ми е.”

Всички 200 избрани заглавия ще бъдат изложени на щанда на Мюнхенската библиотека на Панаира на детската книга в Болоня през 2021 година.За най-любопитните, оставяме линк към Каталога White Ravens ТУК.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *