“Слончето, което искаше да лети” полетя с виртуална премиера

С положителни коментари и много усмивки премина виртуалната премиера на “Слончето, което искаше да лети” от Лиляна Дворянова. Художничката и визуален артист представи своя писателски дебют на 21 април във Facebook Live, организиран на страницата на издателство “Мармот”. Обичаната детска писателка Радостина Николова, която е и съосновател на издателството, бе домакин и модератор на събитието.

“Слончето, което искаше да лети” е красива картинна книга с трогателно послание и отворен финал. Тази “парцалена история с два края” разказва за силата на мечтите и близките приятели, които са готови да помогнат в осъществяването им.

“Когато пристигна ръкописа на “Слончето, което искаше да лети” бях запленена от илюстрациите! Разгледах файла и моментално си представих, че това ще е следващата книга, която ще издадем”, сподели Радостина Николова.

С докторска степен в сферата на изобразителното изкуството, Лиляна е автор на илюстрации към детски книги и учебници по изобразително изкуство за 1 – 4 клас. Тези проекти я изтощават, но отключват и желанието й да нарисува серия картини, вдъхновени от “парцалени същества”. Така Слончето се ражда първо като герой от нейната палитра, чиято история Лили няма как да не разкаже.

“Избрах моят герой да бъде слонче, защото… защото то ме избра! То дойде при мен, появи се, сподели ми, че иска да лети, а аз трябваше да вляза в ролята на мишката и да му помогна”, смее се Лили, отговаряйки на въпрос от участниците в предаването.

Да създадеш слонче с характер и мечти е сложна задача, но да нарисуваш такова – не. Това ни уверява Лили с видеото “Как се рисува парцалено слонче?”. Освен да нарисуваме собствено слонче, можем и да оцветим такова, използвайки един от шаблоните, публикувани в сайта на издателство “Мармот”. Съвсем скоро ще се появят и красиви арт принтове, вдъхновени от книгата.

Усмихнатата авторка сподели, че има още много идеи за предстоящи проекти, които няма търпение да реализира. Една от тях е свързана със създаването на детски книжки, насочени към подобряване на визуалната грамотност.

Гледайте видео от премиерата “Слончето, което искаше да лети” и открийте магията на мечтите и приятелството с тази книга.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *