Ноември – месец на българските автори в издателство “Мармот”

Ноември е месец на печените кестени и на гумените ботуши, но също и на първите поредици от студени дъждовни дни. Докато си стоите на сухо и топло вкъщи и четете на децата (и докато не по-малко поройно валят техните въпроси като “Той защо отишъл там? А къде е майка му? Защо казал това?”), се надяваме този ноември да сте избрали повече книги на български автори и илюстратори. Не само защото ноември символично и тържествено започва с Деня на будителите, а и защото никой не може да говори по-близко и разбираемо на българските деца от възрастни, които доскоро са били деца в същата тази държава.

За нас Месецът на българските автори е много специален, защото той е не просто повод да насочим вниманието ви към българските си заглавия, но и възможност да ви разкажем как и защо издаваме детски книги от български автори. 

 

4 причини да издаваме книги за деца на български автори

  1. Българските автори и илюстратори имат какво да кажат на децата, без да я има културната бариера, която често личи в преводните книжки.
  2. Българската литература за деца се развива неуверено и ние смятаме, че има нужда от подкрепа. 
  3. Ноември е месецът, в който почитаме будителите. Децата нерядко възприемат будителите единствено като портрети на стените и като причина да имат още един неучебен ден. Будителите обаче са тук, сред нас и те допринасят за образованието, ограмотяването, повишаването на културата, ценностите и добродетелите ни именно чрез книгите.
  4. Искаме да посветим месеца на кауза – 15% от коричната цена на всяка книга от български автор, продадена през сайта на издателство “Мармот”, ще отива в подкрепа на Фондация “Детски книги”, чийто основен фокус е насърчаване на детското четене в България.

 

“Харесвам желанието на издателство „Мармот“ да прави книги, с които децата растат щастливи и спокойни. Уважавам смелостта на екипа да търси странично мнение и да носи на критика – това е важно умение, което не се среща често в книгоиздателските среди. Много ми допада и увереността, че българските творци трябва да бъдат подкрепяни, когато правят хубави детски книги – самочувствието ни на нация, която разполага с добри книги за деца, трябва да бъде повишено, за да заемем някога достойно мястото си на световната литературна карта.”

Вал Стоева от Фондация “Детски книги”

Последни новини за нашите детски книги:

> През октомври 2020 излезе трети тираж на любимата история за елена Ву – “Моите красиви рога”.

> „Шантавѝя до шия“ е едно от двете български издания, които намериха място в престижния каталог White Ravens на Международната детско-юношеска библиотека в Мюнхен. Следвайки хубавата традиция от последните години, романът на Радостина Николова и илюстраторката Христина Ефтимова успя да представи България тази година, заедно с „Продавача на омраза“ на Слави Стоев и Матея Аркова.

> През ноември излиза третата част от поредицата за Агата. Ако искате да попълните колекцията си с всички книги за Агата, вече имаме абонаментна програма, с която ще ги получавате в дома си, понякога и с месец по-рано от книжарниците!

Как избираме българските автори, които издаваме?

Понякога ние ги избираме, понякога те нас! Неведоми са пътищата книжни, но за нас е важно историите, които издаваме, да са пълни с герои с добри намерения и с достатъчно чувство за хумор, за да се научат децата да се справят с финес с житейските несгоди. Детството е пълно с много “не”-та, несигурност и страхове, а книгите могат да дават отговори и да провокират важни разговори с родителите.

Всички книги на български автори, част от селекцията на издателство “Мармот” може да откриете ТУК

А през целия мосец ноември ще може да надникнете в живота (и на нощното шкафче) на всички наши български автори и илюстратори, както и да прочетете откъси от книгите им, за да откриете коя е точно вашата история. Очаквайте и следващите публикации в блога, които ще бдат посветени на каузата български детски книги през целия месец. 

One thought on “Ноември – месец на българските автори в издателство “Мармот”

  1. Pingback: През ноември издателство “Мармот” подкрепя насърчаването на детското четене – Детски Книги

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *