На помощ идва Инспектор Крок

Голяма част от нашите мисли и действия често са продиктувани от емоциите, които изпитваме. Напълно естествено и нормално е. Емоциите ни, независимо дали позитивни или негативни, по някакъв начин все успяват да повлияят на решенията ни, на начина, по който виждаме дадена ситуация, на отношението ни към останалите. Именно поради тази причина умението да разбираме емоциите си, да ги назоваваме с правилните им имена и да им се отдаваме, когато е необходимо, е наистина важно. Разбира се, това невинаги е лесно, често пъти дори е и особено трудно.

Добрата новина обаче е, че емоционалната интелигентност не е нещо статично. Тя може да се развива съзнателно и да се повишава с конкретни действия. Разбира се, най-добре е, когато правилните стъпки в тази посока започнат още от детството. Тук всъщност се крие и нашата мотивация за издаването на следващата ни книга – „Емоци-О!-метърът на Инспектор Крок“ с текст от Сузана Исърн и илюстрации от Моника Каретеро.

Накратко – тази книга ни запознава с Инспектор Крок и емоциите от голямото семейство на Емитата. Те ще съпътстват децата в срещите им с емоциите. Ще им покажат как да разпознават поведението, провокирано от тях, и как да се справят, когато емоциите станат твърде интензивни. Всичко това става с помощта на Инспектор Крок и неговия Емоци-О!-метър, посредством който той определя каква е изпитваната емоция в различни ситуации и каква е нейната интензивност на базата на поведението, което тя предизвика. Когато сме щастливи например, чувстваме радостта „като някой пухкав хамстер, който тича по гърба ни и ни кара да се усмихваме“. Тъгата, от друга страна, я срещаме, когато „Всичко ни се вижда много мрачно. Не ни се ще да правим нищо и може да прекараме целия ден в леглото“.

Всяка емоция е представена поотделно и вкарана в история, която да предизвиква детския интерес. Това е със сигурност един забавен, но може би е и най-естественият начин за научаване на нещо ново. Във всяка от историите Инспектор Крок минава през три стъпки, които да му помогнат в разбирането на съответната емоция:

  • Определяне на емоцията. Езикът на тялото, както и други физически признаци могат да ни разкрият какво чувстваме самите ние или какво чувства човекът, с когото си общуваме. По този начин можем да назовем емоцията с правилното ѝ име.
  • Измерване на емоцията. В зависимост от степента на интензивност на емоцията, се проявяват и различните ѝ признаци. В някои случаи тя е слаба, в други е по-силна емоция. С помощта на Емоци-О!-метъра на Инспектор Крок можем да определим силата на изпитваната емоция.
  • Овладяване на емоцията. След като сме определили и измерили емоциите си, идва ред на тяхното овладяване. За всяка от емоциите Инспектор Крок разполага с рецепта, която дава стратегии за справянето с нея. Тези рецепти дават възможност както за разбиране на емоциите в по-голяма дълбочина, така и за намирането на баланс в общуването ни със самите себе си, но също и с тези около нас.

Разбирането, че емоциите, било то приятни или неприятни, са нещо неизменно и винаги присъстващо е наистина важно. Това знание ни дава предпоставките за един светоглед, който е по-разбиращ, по-човечен и по-емпатичен. Един светоглед, който да оценява моментите на щастие, но и да намира смисъл в тъгата.

„Емоци-О!-метърът на Инспектор Крок“ е наличен за поръчка + подарък тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.