КАКВИ КАЧЕСТВА РАЗВИВА ГРАДИНАРСТВОТО В ДЕЦАТА?

Във време на локдаун и предстояща пролетна ваканция, децата имат нужда от нови занимания, които не само да ги откъснат от монитора, но и да развиват в тях ценни качества, които ще им помогнат в цялостното им личностно развитие.

Знаейки, че все по-малко деца имат достъп до природата и възможност да учат на практика неща свързани с нея, заедно с нашите приятели от Ботаника, създадохме специален комплект за читатели и любители-градинари. “Вълшебната градина” включва бонус-издание на поредицата „Агата“, карта на вълшебната градина, 4 карти с информация за отглеждането на цветя и зеленчуци, както и всички необходими градинарски материали за това начинание. Може да разгледате повече за комплекта тук.

В новото хилядолетие, грижата за планетата ни е по-важна от всякога. За да поправим някои от нанесените вече щети на земята ни, трябва да привлечем младите и да ги научим как да ценят, да се наслаждават и да пазят природата във всичките й проявления. Когато има отношение, има и грижа.

Ето защо се фокусирахме върху няколко важно качества и умения, които градинарството развива и се надяваме все повече родители да ги откриват и култивират в своите деца.

Безспорно едно от тях е ТЪРПЕНИЕТО, което особено при пълните с енергия деца, често липсва или се проявява много трудно. Да отгледаш свое цвете или зеленчукова реколта определено е занимание, което отнема време и кара децата да свикнат с мисълта, че трябва да се научат да бъдат търпеливи, за да постигнат резултатите, които желаят.

Градинарството им помага и за това да се научат на РАБОТА В ЕКИП, особено за тези, които имат братя и сестри. Обикновено в семействата с повече от едно дете често се среща конкуренция или известно дразнене между малчуганите, но един общ проект като собствена зеленчукова или цветна градина на двора или на терасата, биха ги сближили и накарали да обединят сили в постигането на крайния резултат.

Създавайки и отглеждайки своя собствена градина, децата се научават на ОТГОВОРНОСТ, особено тогава, когато получат възможността да случат този проект самостоятелно. Поощрявайте ги като им повтаряте, че от тях зависи какво ще се случи с тази градина и каква реколта ще имат.

И не на последно място, градинарството е чудесен досег на децата до природата, дори в големия град. То им дава ПОЗНАНИЯ по естествени науки, които се учат и усвояват много по-лесно от практиката, отколкото само от страниците на учебниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *