За ползите от страшната литература

Спокойно можем да кажем, че ползите от четенето на качествена детска литература са неизброими и все хубави. Добрите истории не само позволяват на децата да си създават един свой въображаем свят, изпълнен с вълнуващи приключения, но също така им дават възможност да опознаят самите себе си по-добре. Разбира се, в началото всичко непознато е до голяма степен страшно и будещо тревога. Именно тук идва и ролята на детската литература и по-конкретно – мястото на страшните истории. 

Страхът е нещо нормално и дори полезно.

Често пъти, когато са изправени пред нещо непознато или несигурно, децата (а и не само те) изпитват в малка или в по-голяма степен страх. Важно е да се разбере, че страхът всъщност е продуктивна емоция, която често пъти може да ни научи на нещо. А книгите дават точно това – безопасно и въображаемо пространство, в което децата да преживеят страшни и вълнуващи истории. А тези истории по-късно могат да им послужат като пример в аналогични ситуации от истинския живот.

 

Страхът възпитава самочувствие.

Както споменахме някъде по-горе – всичко непознато неминуемо съдържа в себе си повече или по-малко поводи за страх. Но именно преодоляването на този страх, сприятеляването с него и превръщането му в ново умение дава на децата самочувствието, че могат да се справят с предизвикателства. С други думи – по този начин те порастват емоционално, научават се да се изправят срещу чувствата си спокойно. Tочно както правят и героите, обитаващи света на книгите им.

Страшните книги са най-интересните книги.

Именно поради това, че страхът е особено силна емоция, историите, които го провокират, са винаги вълнуващи и интересни. Дори и децата, които рядко обръщат по-задълбочено внимание на книгите, остават често пъти истински впечатлени след прочитането на някоя страшна история. Заради това и страшната литература е добър начин, по който да се възпита интерес и отношение към литературата още на ранна детска възраст. А веднъж съществуващ, този интерес ни съпътства винаги.

Като обобщение можем да кажем, че страшните детски книги са страшно готини и много полезни, а и децата обожават да ги четат.

“Къде ми е чудовището?“ разказва за невероятното приятелство между едно момче и неговото чудовище. Книгата беше с изчерпан тираж, но сега отново е налична за поръчка през сайта и по книжарниците. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *