Защо STEM книгите са толкова важни за децата

Ако си имате вкъщи дете, което постоянно пита “Защо?”, поредицата “Любознайковците” е точното попълнение за рафта с книги в детската му стая. Това не са поредните енциклопедии, които поднасят знания наготово, а вдъхновяващи истории в рими за ползата от мисленето, експериментирането, опитите и грешките по пътя към успеха.

Какъв ще стана, като порасна?

Когато попитате децата какви искат да станат като пораснат, отговорите често са космонавт, балерина, художник или Спайдърмен. Много рядко ще чуете физик, инженер или математик, но пък вероятно често в дома ви кънти вечното детско “Защо?”. 

Децата имат природен импулс да проучват, да питат, да търсят, а много от детските игри са научни експерименти в действие. За STEM уменията се говори отдавна, но все още много родители не разбират, че те са много повече от строене и програмиране на роботи или прекарване на часове пред компютърни екрани. STEM проектите за деца изграждат бъдещи изобретатели, иноватори, мислещи и активни хора.

Книжната STEM поредица “Любознайковците” е отлично начало за среща с темата и ще помогне на децата да си представят какво е да бъдат физици, архитекти или инженери. 

Картинните книги за малкия архитект Иги Пек, бъдещия химик и физик Ейда Туиг и детето инженер Роузи Ревер са приютили историите на деца, които не спират да задават въпроси, не се отказват лесно и се учат не само на теория, но предимно чрез правене. Независимо дали могат да построят църква от плодове, издирват смрад с неясен произход или изобретят панталони с хелий за чичо си, малките учени се отнасят сериозно и целенасочено към своите проекти. 

Какво са STEM уменията и защо са толкова важни за децата

Понятието STEM включва знания и умения в сферата на науките, технологиите, инженерството и математиката (Science, Technology, Engineering, Maths). Когато се заемат със STEM проекти, децата обикновено трябва да използват ресурси от няколко от тези сфери на знанието, да комбинират и експериментират, да проучват и измерват. Успехът им зависи от успешното прилагане на различни методи и от креативността им, а не от наизустяването на учебен материал.

STEM менията са не само важна част от обучението на децата, но и обещават бъдеще като успешни възрастни, защото ги учат на практически умения и ги карат да разсъждават върху проблеми от истинския живот. 

Кога да започнете със STEM книги?

Никога не е твърде рано да предложите книги, посветени на STEM уменията. За най-малките са подходящи картинните книги, кратките текстове и историите в рими, а за децата в училищна възраст – по-дългите истории с отделни глави и по-сложен сюжет. 

В книгите от поредицата “Любознайковците” изпълнените със закачливи детайли илюстрации на Дейвид Робъртс са повод за обсъждания и нови “Защо”. Мелодичният превод в рими на Мария Донева ще направи книгите любими за слушане сред малките и за самостоятелно четене сред по-големите. 

Може би най-ценното на поредицата на Андреа Бийти и Дейвид Робъртс е това, че показва как детските игри разкриват талантите на децата почти от бебешка възраст, макар често да остават неразбрани от родителите. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *