“АГАТА” с премиера на Алея на книгата в София

Последният ден на Алея на книгата бе изключително вълнуващ заради премиерата на поредицата “Агата”. Тя се случи на културната сцена на изложението и събра на едно място автори, илюстратори, издатели и фенове на хубавите книги.

Водещ на събитието бе Вал Стоева от фондация “Детски книги”, която представи първите две книги от поредицата и модерира интересния разговор, в който се включиха Александра Георгиева – автор и Маргарита Стаменова – илюстратор. Дамите разказаха интересни истории около написването на книгата, вдъхновението зад героите и проблемите, които се повдигат с историите за Агата.

Александра Георгиева пристигна директно от Бургас за премиерата на книгата и впечатли гостите с непринуденото си поведение и факта, че е начален учител, който черпи вдъхновение за своите истории от собствената си класна стая и своите ученици, които тази година ще бъдат в 3-ти клас.

“Агата се появи една септемврийска утрин на плажа. Беше много щастлива, защото можеше да тича колкото си иска, без да се притеснява, че ще настъпи хавлията на някого. После се появи по Коледа и ми припомни къде се крие истинското зимно вълшебство. В края на лятото хапнахме палачинки със сладко и ми разреши да запиша нейните приключения. После се намеси книжната фея и ни запозна с Ради от издателство „Мармот“.  Оказа се, че там живеят мотовете, кученцето Кико, еленът Вундаба и Лина и Нико. Мисля, че се харесаха с Агата. И сега тя е част от тяхното семейство. Надявам се, да е щастлива в новия си дом и да носи радост на другите.”

 

Маргарита Стаменова очарова всички с широката си усмивка и не пропусна да сподели любимите си моменти от първите две части на поредицата, които са й били и най-предизвикателни за илюстриране.

“За пръв път се запознах с Агата преди малко повече от половин година и веднага я харесах. Мисля, че е супер сладка и на моменти много ми напомня на мен самата. Много се радвам, че имам възможността да работя с Алекс и издателство Мармот по тези истории. Нямам търпение да ви покажем заедно следващите приключения на Агата, за да я опознаете и вие.”

На финала на разговора се включи и Радостина Николова, автор и издател, която сподели какво я е спечелило за реализирането на проекта, както и напомни, че една от мисиите на издателство “Мармот” е именно подкрепата за издаването на повече български автори и заглавия, които са стойностни.

Събитието беше посетено от много деца, сред които и немалко първокласници, които най-лесно се припознават в историите за Агата и нейната първа година в училище. На финала на срещата, освен автограф, всеки гост получи и специална изненада – свой хартиен кактус, който да сглоби с много старание и любов у дома.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *